Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: 30 νέες εστίες την τελευταία εβδομάδα

Νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων καταγράφηκαν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και πανώλης αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα όσον αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την τελευταία εβδομάδα βεβαιώθηκαν, δέκα νέες εστίες ευλογιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τέσσερις στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, και μία στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, αγγίζοντας συνολικά πλέον τις 150 εστίες. Η σφαγή προς κατανάλωση ζώων, θα επιτραπεί μόνο στη Σαμοθράκη, και υπό προϋποθέσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Εν όψει, λοιπόν, της εξελισσόμενης κατάστασης, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

-Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς και στις σχετικές Εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

-Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Τα αιγοπρόβατα να μην έχουν μετακινηθεί από τη σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον τριάντα μέρες πριν την μετακίνηση.

Να διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους εντός 24 ωρών πριν τη μετακίνηση.

-Τα αιγοπρόβατα να παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον τριάντα μέρες μετά τη μετακίνηση, και σε αυτό το διάστημα να διενεργείται κλινική επιτήρηση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους.

-Μετά την άφιξη των αιγοπροβάτων, η διαχείρισή τους να γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις επιζωοτίες στην περιοχή της κάθε σταυλικής εγκατάστασης.

-Μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, επιτρέπονται:

-Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες Περιφερειών όπου έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

-Οι υπεύθυνοι των σφαγείων οφείλουν να μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων.

Οι μετακινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας(καθαρισμό, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν τη φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών, κ.λπ.).

Στις 15/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων. 

Tags
Back to top button