Η επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει σταθερή στην αρχή της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας. Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στους Ωρεούς της Βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη βούλησή του για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2027.
Ωστόσο, η έντονη κομματική κινητοποίηση, οι πυκνές περιοδείες των κυβερνητικών κλιμακίων εν μέσω θέρους και η προεκλογικού τύπου δραστηριότητα των βουλευτών τροφοδοτούν σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.
Τα δύο σενάρια για τον χρόνο των εκλογών
Η τελική απόφαση του πρωθυπουργού αναμένεται να κριθεί από την πορεία της οικονομίας και τη διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμορφώνονται δύο βασικές τάσεις:
Το σενάριο της άνοιξης του 2027: Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής προτάσσουν τη θεσμική σταθερότητα και την ανάγκη να αποδώσουν τα μέτρα στήριξης που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ. Επιπλέον, εκκρεμούν σημαντικές καταβολές πληρωμών προς τους αγρότες μετά τον Οκτώβριο, καθώς και η διανομή του επιδόματος ενοικίου και της ενίσχυσης των 300 ευρώ στους συνταξιούχους τον Νοέμβριο. Παράλληλα, η χρονική μετάθεση επιτρέπει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές της ενέργειας.
Το σενάριο του φθινοπώρου: Αντίθετα, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη εκτιμούν ότι η διατήρηση ενός τόσο έντονου προεκλογικού ρυθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Υποστηρίζουν ότι μια άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προστατεύει την κυβέρνηση από τη φθορά των επερχόμενων χειμερινών μηνών και τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις. Σημειώνεται, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα τέλη Αυγούστου, αίρεται ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό εκκρεμές.
Η παράμετρος «Σαμαρά» και οι εσωκομματικές ισορροπίες
Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου επηρεάζεται και από τις διεργασίες στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, με φόντο τη φημολογούμενη ίδρυση νέου πολιτικού φορέα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Αν και η κυβερνητική γραμμή συνιστά χαμηλούς τόνους, ο κ. Μητσοτάκης άφησε σαφείς ιστορικές αιχμές από την Εύβοια, συνδέοντας το όνομά του με μεγάλα έργα υποδομής και υπενθυμίζοντας την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.
Από την πλευρά του, το περιβάλλον του κ. Σαμαρά εμφανίζεται δραστήριο, με πληροφορίες να αναφέρουν την εύρεση γραφείων στο κέντρο της Αθήνας. Στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη σεναριολογία περί φθινοπωρινών εκλογών, θεωρώντας τη ως απόπειρα να εξαναγκαστεί ο κ. Σαμαράς σε πρόωρη αποκάλυψη των επόμενων πολιτικών του κινήσεων.