Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα - Ποιοι θα χάσουν επιδόματα


Μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο στις αρχές του 2024, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογίας περίπου 611.000 ελευθέρων επαγγελματιών κι αυτοαπασχολούμενων.  

Μεγάλος στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων που θα σημάνει και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όπως σημειώνει η πολιτική ηγεσία του δεν γίνεται να έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα 1000€ και 2000€ ετησίως. Ποσοτικά σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να ανέλθει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να τους «επιστραφεί» το τέλος επιτηδεύματος, οι αλλαγές δηλαδή θα πρέπει να αυξάνουν την φορολόγηση κατά 480εκατ€  τουλάχιστον. Μάλιστα ο Χάρης Θεοχαρης διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει και το όποιο πολιτικό κόστος. 

Ταυτόχρονα όμως θα περιοριστούν και οι δαπάνες και θα δοθεί η δυνατότητα να είναι πιο στοχευμένα τα διάφορα οικονομικά βοηθήματα , αφού η ομάδα αυτή των φορολογούμενων δηλώνει κατά 70% κάτω από 10.000€ ετησίως και κατά συνέπεια είναι και μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τα διάφορα επιδόματα και τις παροχές. Το πρώτο βήμα ήδη έγινε αφού για φέτος το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει τζίρο άνω των 80.000€ ετησίως και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν αρνήθηκαν στον skai.gr ότι αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «μπούσουλας» και για μελλοντικές παροχές. Απέρριπταν πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τεθούν κατώτατα εισοδηματικά κριτήρια για  την χορήγηση επιδομάτων σε αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες.  

Για τις αλλαγές στη φορολόγηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις. Άλλωστε το ΥΠΟΙΚ έχει πια στη διάθεση του και τις προτάσεις του ΙΟΒΕ για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί.  

Κεντρικό ρόλο κατέχει φυσικά η φορολογική κλίμακα την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν αρνείται ότι εξετάζει να «πειράξει». Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000€ από 9% σε 15% ή και 20%.  

Υπό εξέταση και το πλαίσιο των εκπιπτουσών δαπανών. Το Υπουργείο εξετάζει να «εξορθολογίσει» τη λίστα των εξόδων που μειώνουν το εισόδημα του φορολογουμένου κι άρα και τον τελικό φόρο που επιβάλλεται.  

Εδώ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και η καθολικότητα του myDATA καθώς καμιά δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται αν δεν έχει δηλωθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία και άρα οι δαπάνες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από αυτά που δείχνουν τα βιβλία όπως και τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα.  

Διασύνδεση POS-Ταμειακών αλλά και επέκταση χρήσης POS στη λιανική ( ταξί, περίπτερα, γυμναστήρια, υπαίθριες αγορές, κινηματογράφοι κτλ) θα αυξήσουν επίσης τη δηλωθείσα ύλη.  

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Χάρη Θεοχάρη, τα μη δηλωθέντα εισοδήματα γενικά στην χώρα κυμαίνονται μεταξύ 25-30δισ€ από τα οποία φοροδιαφυγή είναι 8-10δισ€. Στόχος στα δημόσια ταμεία να μπει το 50% αυτών, περίπου δηλαδή 4-5δισ€.

Tags
Back to top button