Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Ποιο είναι το χάπι που σώζει την καρδιά

Πολλοί είναι ωστόσο όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτή την οδηγία μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ενός δεύτερου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου συγκριτικά με όσους λαμβάνουν συστηματικά την αντιθρομβωτική αγωγή που τους σύστησε ο γιατρός τους.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ – η ασπιρίνη – ανήκει στους αναστολείς της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, γεγονός που το καθιστά βασικό «σωματοφύλακα» της καρδιάς μας, αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε έρευνα που διεξήχθη από κρατικό γενικό νοσοκομείο στο Frederiksberg της Δανίας από την δρ Anna Meta Kristensen, μέλους της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC) και της Ευρωπαικής Ένωσης Προληπτικής Καρδιολογίας (EAPC), διαπιστώθηκε ότι το τίμημα για όσους δεν συμμορφώνονταν με την απλή οδηγία της λήψης ασπιρίνης με στόχο την αποτροπή ενός δεύτερου εμφράγματος ήταν υψηλό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 40.100 ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και άνω που έπαθαν το πρώτο έμφραγμα μεταξύ 2004 και 2017. Η ομάδα της μελέτης εξέτασε τη λήψη ασπιρίνης δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ χρόνια μετά τα εμφράγματα για να δει ποιοι συμμορφώνονταν με την καθημερινή τακτική λήψη ασπιρίνης (η λήψη του αντιθρομβωτικού συστηματικά στο 80% των περιπτώσεων θεωρήθηκε ως καλή ένδειξη συμμόρφωσης, ενώ οι αμελείς ανήκαν σε ποσοστό κάτω του 80%).

Παρατηρήθηκε ότι σταδιακά οι ασθενείς σταματούσαν τη ληψη ασπιρίνης. Στα δύο χρόνια, το 90% των επιζώντων εμφράγματος εξακολουθούσε να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη με συνέπεια, και αυτό μειώθηκε στο 84% στα τέσσερα χρόνια, στο 82% στα έξι χρόνια και στο 81% στα οκτώ χρόνια. Τα άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη σταθερά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν δεύτερο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν σε όλα τα χρονικά σημεία της παρακολούθησης από τους ερευνητές. Στα τέσσερα χρόνια, ο κίνδυνος για τους ασθενείς με τη χαμηλότερη συμμόρφωση ήταν 40% υψηλότερος σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν πιστά τη χαμηλή δόση ασπιρίνης όπως τους συνταγογραφήθηκε.

Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς σταδιακά αμελούν τη λήψη ασπιρίνης μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο δεν διερευνήθηκαν, εντούτοις οι επιστήμονες εικάζουν ότι συχνά οι ασθενείς το ξεχνούν, ειδικά όταν λαμβάνουν πολλά φάρμακα, ενώ ορισμένοι το αποφεύγουν λόγω γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

Μια ακόμη έρευνα με το ίδιο θέμα, που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στο Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι πολλοί κάνουν «σκασιαρχείο» παγκοσμίως από την καθημερινή χρήση ασπιρίνης μετά από έμφραγμα. Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η λήψη ασπιρίνης δεν αφορά κάθε ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Την αγωγή τη συστήνει ο καρδιολόγος αφού λάβει υπόψιν του τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς και συνυπολογίσει τα οφέλη από την φαρμακευτική αγωγή που αυτός θα λάβει.

Tags
Back to top button