Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Farnborough 2022: Η Ιταλία μετατρέπεται σε κόμβο συναρμολόγησης για τους ευρωπαίους χειριστές F-35;

Η ζήτηση για F-35 στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες παράλληλα με την αυξανόμενη επιθυμία των πελατών να παρακολουθούν γρήγορα τον χρόνο παράδοσής τους και να κατασκευάσουν το αεροσκάφος στην ήπειρο - αλλά με μία μόνο ευρωπαϊκή γραμμή συναρμολόγησης, πώς μπορεί η Lockheed Martin να ανταποκριθεί σε αυτές προσδοκίες; 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης ILA Berlin 2022 στις 22-26 Ιουνίου, ο επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης της Lockheed Martin για το πρόγραμμα F-35, J.R. McDonald, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι πλέον πιο ανοιχτή σε αιτήματα από ευρωπαϊκές χώρες να παραχθούν τα F-35 τους στην ιταλική γραμμή συναρμολόγησης και αναχώρησης [FACO] στο Cameri».

Επίσης στο ILA, ο συνταγματάρχης Luca Vitaliti, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης, Διατήρησης και Ένταξης F-35 στην Ιταλική Πολεμική Αεροπορία, συμφώνησε ότι οι ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης F-35, «σε αντάλλαγμα για μικρή ευελιξία για την κάλυψη της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας της Lockheed, θα μπορούσαν να επιλέξουν Cameri FACO για τα αεροσκάφη που προορίζονται να παραμείνουν στην Ευρώπη, αποφεύγοντας το κόστος και τους κινδύνους που συνδέονται με τις υπερωκεάνιες μεταφορές». Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε «το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Πολωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του Cameri ως κόμβου κατασκευής και MRO για πολλούς ευρωπαϊκούς στόλους F-35.

Η Cameri είναι μία από τις δύο εγκαταστάσεις παραγωγής F-35A/B εκτός των ΗΠΑ, ενώ η άλλη βρίσκεται στην Ιαπωνία στη Ναγκόγια. Η ιταλική εγκατάσταση FACO καταλαμβάνει μια έκταση 101 στρεμμάτων με 11 σταθμούς συναρμολόγησης και πέντε θέσεις MRO και αναβάθμισης. Η Cameri δεν φιλοξενεί μόνο την τελική συναρμολόγηση αλλά και την παραγωγή πτερυγίων του F-35A/B.

Μιλώντας στο Shephard, εκπρόσωπος από το Γραφείο Κοινού Προγράμματος των F-35 (JPO) στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η εγκατάσταση της Cameri FACO «είναι σε σχέδιο να παραδώσει 14 αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2022». Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση από το 2021 όταν συναρμολογήθηκαν συνολικά 12 F-35.

Στο εργοστάσιο ανατέθηκε προηγουμένως η παραγωγή του στόλου της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας με 30 F-35B και 60 F-35A (16 από τα οποία έχουν παραδοθεί), καθώς και η κατασκευή 29 από τα 37 F-35A που παραγγέλθηκαν για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας. Πιο πρόσφατα, οι ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 24 από τα 36 F-35A τους θα κατασκευαστούν στο Cameri.

Η Πολωνία και η Γερμανία λέγεται ότι ζήτησαν ταχεία παράδοση των αεροσκαφών τους και αναμένονται νέες παραγγελίες από την Ελλάδα (20 F-35A για αντικατάσταση παλιών F-4E Phantom II, με αρχικές παραδόσεις έως το 2026-2027) και την Τσεχία (24 F-35A για αντικατάσταση των JAS-39C/D Gripens), αναφέρει το .

Θεωρητικά, είπε ο εκπρόσωπος της JPO, «μια χώρα μπορεί να λάβει ταχεία παραγγελία F-35, αλλά οποιαδήποτε εξέταση γι' αυτό θα απαιτούσε συνεργασία με όλα τα έθνη-εταίρους και πελάτες FMS για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση του Cameri FACO θα χρειαστεί επέκταση εν μέσω σημαντικής αύξησης της ζήτησης κατασκευής και συντήρησης από τους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης F-35.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επέκταση στο Cameri ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, με προτεραιότητα να προστεθούν επτά θέσεις συντήρησης (φτάνοντας το σύνολο σε 12). Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης άλλων τεσσάρων θέσεων. Ο αξιωματούχος του F-35 JPO επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα δεν απαιτεί συγκεκριμένα άλλη εγκατάσταση FACO για την κάλυψη της ζήτησης.

Η Ιταλία φαίνεται να θέλει να διεκδικήσει μια θέση ως το κύριο κέντρο υποστήριξης των F-35 στην Ευρώπη, αλλά αυτό απαιτεί στενό συντονισμό μεταξύ των ιταλικών και των αμερικανικών αρχών καθώς και σε επίπεδο βιομηχανίας μεταξύ της Lockheed Martin και της Leonardo.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Lockheed Martin θα περιόριζε την παραγωγή στο κύριο εργοστάσιό της F-35 στο Fort Worth προς όφελος της Ιταλίας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι λειτουργεί και στις τρεις εγκαταστάσεις της FACO «λαμβάνοντας υπόψη ειδικά τη ζήτηση παραγγελιών πελατών, το χρονοδιάγραμμα και τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων».

Tags
Back to top button