Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γαλλία: Ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας και βάζει «φρένο» στα social για τους κάτω των 15 ετών

Το παράδειγμα της Αυστραλίας σκοπεύει να ακολουθήσει η Γαλλία και να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά κάτω των 15 ετών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2026.

Σε βίντεο που έφτιαξε ο ίδιος, ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα πως από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, θα απαγορεύονται τα κινητά τηλεφώνα στα σχολεία και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση. Τα συναισθήματά τους δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους», αναφέρει αρχικά στο βίντεο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσπευση της νομικής διαδικασίας, έπειτα από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία έκθεσης της γαλλικής υγειονομικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία: 

– Ένας στους δύο εφήβους περνάει από δύο έως πέντε ώρες την ημέρα στα κινητά
– Περίπου το 90% των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο με κινητά
– Το 58% από αυτά χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για κοινωνικά δίκτυα
– Η χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις

Αρκετές οικογένειες στη Γαλλία έχουν μηνύσει την TikTok για αυτοκτονίες εφήβων που, όπως ισχυρίζονται, συνδέονται με επιβλαβές περιεχόμενο.

«Το βλέπετε στην κοινότητα. Το βλέπετε με την αύξηση της κατάθλιψης, με την αύξηση του άγχους. Νομίζω ότι το κύκλωμα ανταμοιβής στον εφηβικό εγκέφαλο αναδιαμορφώνεται αυτή τη στιγμή. Αυτές οι επιπτώσεις δεν θα γίνουν γνωστές για μερικά χρόνια», τονίζει ο καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών νευροεπιστημών, Βιμπχάβ Ντεβάρ.

Η συζήτηση για τον περιορισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους έχει ανοίξει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Βρετανία, Δανία και Νορβηγία, μεταξύ άλλων, εξετάζουν τη λήψη αντίστοιχων μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία τον Δεκέμβριο του 2025 έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που απαγόρευσε επίσημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους κάτω των 16 ετών.

Tags
Back to top button