Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γαύδος 1996 – 2022

Τώρα, στο ξεκίνημα του 2022 ξαναέρχεται με αφορμή την επίσκεψη της ΠτΔ σε αυτό.

Και τις δυο φορές, η Γαύδος έρχεται στο προσκήνιο μετά από παρασκήνιο της Άγκυρας.

Το Μάιο του 1996, στο στρατηγείο της Νάπολης, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της άσκησης του ΝΑΤΟ «Dynamic Mix», o Τούρκος Πλοίαρχος (Captain TUN) Hüseyin Çiftçi, απεσταλμένος του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας (TGS), αντέδρασε στο να περιληφθεί η Γαύδος στην άσκηση με το επιχείρημα ότι δεν είναι σαφές αν αποτελεί μέρος της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα ανέφερε «Its (Gavdos) disputed  status of property IAW the international treaties».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 4-6-1996, ο Τούρκος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού διατύπωσε το αίτημά του διαβάζοντας γραπτό κείμενο που είχε συνταχτεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Άγκυρα.   

Τον Ιανουάριο του 2022, τουρκικά ΜΜΕ επανέρχονται, με αφορμή την επίσκεψη στη Γαύδο της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σχολιάζοντας πως η ΠτΔ "επιδεικνύει κυριαρχία στα «τουρκικά νησιά» που βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».

Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Γαύδου.

Σε προκλητικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sözcü, αναφέρει πως στο λιμάνι της Γαύδου υποδέχτηκαν την ΠτΔ με στρατιωτική τελετή, όπου και χαιρέτισε την ελληνική σημαία, που είχαν φέρει οι Έλληνες στρατιώτες στο νησί.

Επίσης, ο  απόστρατος Τούρκος Συνταγματάρχης Ümit Yalım, πρώην ΓΓ του Τ/ΥΠΑΜ, εκθειάζει τον Hüseyin Çiftçi, απόστρατο ναύαρχο, καθώς όταν ήταν στο βαθμό του πλοιάρχου ‘εμπόδισε τον ελληνικό στρατό και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη νήσο Γαύδο το 1996’.

Βλέπουμε πως οι Τούρκοι, μετά τα Ίμια ορέγονται και τη Γαύδο. Επιμένουν στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» το οποίο όσο αστείο και ελλιπές κι αν φαίνεται στους πονηρούς καιρούς μας δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμούς.

Tags
Back to top button