Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Κίνα καταδικάζει ως «απαράδεκτη» την εξόντωση του Αλί Λαριτζανί

Η δολοφονία του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, από ισραηλινό πλήγμα, προκάλεσε την έντονη και άμεση διπλωματική αντίδραση της Κίνας. Το Πεκίνο χαρακτήρισε επισήμως «απαράδεκτο» τον θάνατο του κορυφαίου αξιωματούχου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου στελέχους της ιρανικής ηγεσίας.

Ο Αλί Λαριτζανί αποτελούσε κεντρικό πυλώνα του ιρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την εξόντωση του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε προηγούμενο ισραηλινό πλήγμα, ο Λαριτζανί λειτουργούσε πλέον ως ο ντε φάκτο ηγέτης του κράτους, γεγονός που καθιστά την απώλειά του κρίσιμη για τις περιφερειακές ισορροπίες.

Το ισραηλινό «ελεύθερο» για δολοφονίες και το σοκ της Κίνας

Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τις χθεσινές, άκρως επιθετικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ίσραελ Κατς. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δόθηκε επίσημη εξουσιοδότηση στον στρατό να προχωρά στην εξόντωση κάθε υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου, με μοναδική προϋπόθεση την αποφυγή μεγάλων παράπλευρων απωλειών και χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον πολιτική έγκριση.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση απάντηση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιν Ζιαν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Πεκίνο «σοκαρίστηκε» από τις δηλώσεις Κατς.

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Κίνας και η έκκληση για εκεχειρία

Η παρέμβαση της Κίνας δεν είναι τυχαία. Το Πεκίνο αποτελεί στρατηγικό, εμπορικό και διπλωματικό εταίρο της Τεχεράνης, έχοντας επενδύσει συστηματικά την τελευταία δεκαετία στην ενίσχυση των δεσμών του με τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική διπλωματία έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις πρακτικές τόσο του Ισραήλ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πλήρους αποσταθεροποίησης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε εκ νέου αυστηρή προειδοποίηση, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις στρατιωτικές τους ενέργειες, προκειμένου να αποτραπεί μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» που θα μπορούσε να παρατείνει τον πόλεμο για μήνες.

Tags
Back to top button