Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η κρυφή αδυναμία της Βασίλισσας Ελισάβετ στην Τουρκία! Οι μουσουλμανικές συμμαχίες, το ταξίδι στην Κων/πολη και τα λόγια αγάπης

''Η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β' πέθανε την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών. Τα λουλούδια για την κηδεία της προφανώς θα σταλούν από την Τουρκία. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο φαίνεται αρχικά'', γράφει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com. 

Το 2008, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, η βασίλισσα εκφώνησε μια ομιλία σε ένα κρατικό συμπόσιο προς τιμήν της. ''Η Τουρκία, είπε, είναι μοναδικά τοποθετημένη ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο γενικότερα… διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης σε ορισμένες από τις χώρες του κόσμου. οι περισσότερες άστατες περιοχές''.

Το παρασκήνιο της σχέσης της με την Τουρκία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της σχέσης της Βασίλισσας Ελισάβετ με την Τουρκία. Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας συνήθιζε να δίνει τεράστια σημασία στους ιστορικούς χώρους της Τουρκίας. Μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, περιόδευσε με πλοίο στον Βόσπορο την τελευταία ημέρα της επίσκεψής της, συνοδευόμενη από τον τότε Τούρκο πρόεδρο Abdullah Gül και τη σύζυγό του Hayrunnia Ozyurt. Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε επίσης το Μοντέρνο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και το Λύκειο Kabatas στο Ortaköy, όπου παρακολούθησαν μια εκδήλωση επιστημονικού έργου.

 

Σε ένα μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα αθλητικής διπλωματίας, κατά την επίσκεψή της το 2008 στην Τουρκία, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε μια μπάλα ποδοσφαίρου υπογεγραμμένη από τον Άγγλο αστέρα Ντέιβιντ Μπέκαμ σε ένα Τούρκο αγόρι σε ένα πάρτι στον κήπο που έγινε προς τιμήν των γενεθλίων της στη Βρετανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Συμμετείχαν στο πάρτι ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ.

 

Στο βιβλίο του The Sultan and the Queen : The Untold Story of Elizabeth and Islam (2016), ο Jerry Brotton αποκάλυψε τη σύνδεση μεταξύ της βασίλισσας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ''Η Ελισάβετ προσπάθησε να δημιουργήσει συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις του μουσουλμανικού κόσμου. Έστειλε απεσταλμένο στον Σάχη του Ιράν, γοήτευσε τον βασιλιά του Μαρόκου και συνήψε μια άνευ προηγουμένου συμμαχία με τον Οθωμανό Σουλτάνο Μουράτ Γ' (1546-95), «συντρόφο μονοθεϊστή», εναντίον του «ειδωλολάτρη» Ρωμαιοκαθολικού Βασιλιά της Ισπανίας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' επισκέφτηκε το τέμενος Bursa Ulu το 2008 από σεβασμό για το οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας''. 

 

Επιπλέον, απέτισε φόρο τιμής στον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας: «Είναι μεγάλη μου τιμή να αποτίω τα σέβη μου στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έναν φίλο του Ηνωμένου Βασιλείου που εκτιμάται ιδιαίτερα ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία. ."

Τώρα, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, ο τουρκικός λαός συνεχίζει να δείχνει τον σεβασμό του για αυτήν. Ένα ξενοδοχείο στην Αττάλεια το απέδειξε αυτό παίζοντας τον βρετανικό εθνικό ύμνο στους επισκέπτες του.

Tags
Back to top button