Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή χωρίς νέους μαθητές – Σήμα κινδύνου για τον ελληνισμό της Πόλης

Μια ιστορική αλλά και ανησυχητική εξέλιξη καταγράφηκε φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο στον κόσμο, δεν εγγράφηκε ούτε ένας νέος μαθητής στην Α΄ Γυμνασίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

«Ξεκινάμε με μόλις 30 παιδιά φέτος και χωρίς κανέναν νέο μαθητή στην Α΄ Γυμνασίου», δηλώνει με ανησυχία ο σχολάρχης Δημήτρης Ζώτος, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν κάθε χρόνο γίνονταν πέντε έως δέκα εγγραφές. Παράλληλα, εκφράζει ελπίδα ότι η κοινότητα θα σταθεί και πάλι αρωγός, όπως είχε συμβεί πριν από 40 χρόνια, όταν το σχολείο αντιμετώπισε ανάλογη κρίση.

Στα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία της Πόλης η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική: Στο Ζωγράφειο Λύκειο εγγράφηκαν επτά μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου και δύο σε μεγαλύτερες τάξεις, ενώ στο Ζάππειο Σχολείο, που καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά επτά νέα παιδιά. Συνολικά, στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου φοιτούν φέτος 302 μαθητές.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου, Γιάννης Δερμιτζάκης, τονίζει το γενικότερο πρόβλημα της συρρίκνωσης της ομογένειας: «Ο αριθμός των νέων του Γένους μας λιγοστεύει παντού. Στην Πόλη είμαστε σήμερα 2.000 ψυχές και εγώ στα 65 μου θεωρούμαι από τους νέους της ομογένειας». Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος πως τα σχολεία θα συνεχίσουν «χέρι χέρι για ένα καλύτερο αύριο».

Με πιο θετικό τόνο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στο «θαύμα της Ίμβρου», όπου σήμερα φοιτούν 50 μαθητές, τη στιγμή που πριν από μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε ούτε ένας. «Το σημαντικό είναι να μην απογοητευόμαστε· το καντήλι θα μείνει αναμμένο και θα δώσουμε όλοι τη μάχη να φουντώσει η φλόγα», σημείωσε.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, με ιστορία 571 ετών, παραμένει ζωντανό μνημείο του ελληνισμού στην Πόλη και πνευματικό φάρο για την τοπική κοινωνία. Όπως είχε πει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Στη Ρωμιοσύνη κάθε δόξα έχει τον δικό της Σταυρό. Εσείς είστε το παρόν και το ευοίωνο μέλλον της».

 

Tags
Back to top button