Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Είναι πίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα δύο κρυολογήματα;

Ο καιρός αλλάζει και το κρυολόγημα και η γρίπη αρχίζουν να ευδοκιμούν. Το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων (CDC), είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο τα παιδιά λείπουν από το σχολείο και οι ενήλικες από τη δουλειά τους, σύμφωνα με το Wikihealth.

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 200 στελέχη ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα, το πιο κοινό είναι ο ρινοϊός. Για το κοινό κρυολόγημα ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος θεραπείας, παρόλο που ο ρινοϊός είναι καλά μελετημένος.

Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει δύο κρυολογήματα ταυτόχρονα;

Η μόλυνση των ανθρώπων με δύο κρυολογήματα ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του χρόνου, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. 

Αντιγριπικό εμβόλιο και κορονοϊός – Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

Αντίθετα, όταν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανόν να εμφανίζει το ένα κρυολόγημα μετά το άλλο, παρά ταυτόχρονα δύο κρυολογήματα.

Σύμφωνα με την Brenna Velker, οικογενειακή γιατρός και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, θεωρητικά, είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα. Είναι όμως απίθανο να έχει συμπτώματα και από τις δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα. Κάθε λοίμωξη έχει τη δική της περίοδο επώασης (το χρονικό διάστημα από την έκθεση, μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων). Με βάση αυτό, είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζονται συμπτώματα από μια λοίμωξη, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν περισσότερες στο σώμα, που περιμένουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει για να τις καταπολεμήσει. 

Από την άλλη, συνέχισε η Velker, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι είναι άρρωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι νοσούν με το ίδιο κρυολόγημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, σημαίνει ότι έχουν κολλήσει τη μια λοίμωξη μετά την άλλη, οι οποίες αναμιγνύονται στην πορεία μεταξύ τους και κάνουν την ασθένεια να φαίνεται μακρά σε διάρκεια. 

Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα και της άμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Μετά την έκθεση και την έναρξη της μόλυνσης, εμφανίζονται τα γνωστά σε όλους μας συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Πονόλαιμο
 • Συμφόρηση
 • Ρινική καταρροή
 • Φτέρνισμα
 • Βήχα
 • Κόπωση

Γιατί τα κρυολογήματα ευδοκιμούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Γερμανία: Στο «έλεος» το σύστημα Υγείας λόγω της ενέργειας

Τα κρυολογήματα ευδοκιμούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, διότι:

 • Οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους λόγω κρύου, οπότε οι πιθανότητες να κολλήσουν είναι περισσότερες.
 • Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη είναι πιο σταθεροί σε χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικοί και μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα ανάμεσα στους ανθρώπους.
 • Τον Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο. Τα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερους μολυσματικούς παράγοντες στους οποίους πιθανότατα δεν έχουν ανοσία. Αν μολυνθούν, μεταφέρουν τις λοιμώξεις στο σπίτι τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης της οικογένειάς τους.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος;

Δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε πλήρως τον εαυτό σας ή τα παιδιά σας από το κρυολόγημα, αλλά η προσοχή και η καθαριότητα είναι οι καλύτερες μέθοδοι περιορισμού του κινδύνου.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Φροντίστε να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας, ειδικά πριν και μετά την τουαλέτα, αφού αγγίξετε σε επιφάνειες που πιθανόν να είναι μολυσμένες και πριν το φαγητό.
 • Χρησιμοποιείστε χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
 • Χρησιμοποιείστε μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους χώρους.
 • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

Όσον αφορά την αποφυγή της γρίπης, φροντίστε να εμβολιάζεστε εγκαίρως και να ακολουθείτε τους πιο πάνω κανόνες υγιεινής.

Tags
Back to top button