Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάνη: Μετρά τις πληγές της από το πρωτοφανές μπουρίνι (βίντεο)

Με τις εικόνες της καταστροφής να αποκαλύπτονται με το πρώτο φως της ημέρας, η Μάνη προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά το ισχυρό μπουρίνι που έπληξε την περιοχή ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. 

Δρόμοι γεμάτοι λάσπες και φερτά υλικά, προβλήματα σε κατοικίες και τουριστικά καταλύματα και ζημιές σε αρκετά σημεία συνθέτουν την εικόνα της επόμενης ημέρας, μετά την καταρρακτώδη βροχή που μέσα σε λίγη ώρα μετέτρεψε δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους.

Η ένταση του φαινομένου ήταν μεγάλη, με τεράστιες ποσότητες νερού να κατεβαίνουν προς τους οικισμούς και να προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα.
 

Το νερό έμπαινε μέχρι και από τα παράθυρα

Σε ορισμένα σημεία, η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι τα παράθυρα κτισμάτων, ενώ νερά εισχώρησαν σε κατοικίες και καταλύματα, προκαλώντας προβλήματα σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες.

Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές όπως το Οίτυλο, το Νέο Οίτυλο, η Αλύπα, η Κοκκάλα και το Έξω Νυμφίο.
 

«Έπεσε τόσο νερό όσο όλο τον χρόνο»

Για πρωτοφανές φαινόμενο έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Εξαρχάκος, περιγράφοντας την ένταση της βροχόπτωσης αλλά και το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω της.

«Έπεσε τόσο νερό όσο όλο τον χρόνο. Είμαι 66 ετών και δεν έχω δει κάτι παρόμοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία έπληξε περιοχές του πρώην Δήμου Οιτύλου και του πρώην Δήμου Ανατολικής Μάνης, επηρεάζοντας συνολικά έξι κοινότητες.

Όπως σημείωσε, οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο Οίτυλο, ωστόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα και στην ανατολική πλευρά της Μάνης.


«Το νερό μπήκε μέσα στα χωριά»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την εικόνα που αντίκρισε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. «Δεν πίστευα στα μάτια μου ότι μπορούσαν να γίνουν τέτοιες ζημιές εδώ, γιατί η περιοχή είναι πετρώδης, αλλά στο τέλος το νερό μπήκε μέσα στα χωριά», δήλωσε.

Η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε χειμάρρους, με λάσπες, πέτρες και άλλα φερτά υλικά να παρασύρονται προς τους οικισμούς.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Αλύπα, όπου ο κεντρικός δρόμος μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε ορμητικό χείμαρρο, καθώς τα νερά κατέβαιναν με μεγάλη ταχύτητα.


Ανάλογη ήταν η κατάσταση στην Κοκκάλα, όπου καταγράφηκαν ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής. Στην περιοχή έπεσαν περίπου 110 τόνοι νερού ανά στρέμμα, ποσότητα που αποτυπώνει την ένταση της νεροποντής.
 

Ζημιές σε σπίτια, καταλύματα και δρόμους

Το πρωί της Κυριακής, η εικόνα των συνεπειών του μπουρινιού είναι πλέον πιο ξεκάθαρη. 

Λάσπες, πέτρες και φερτά υλικά έχουν συσσωρευτεί σε σημεία του οδικού δικτύου, ενώ σε δρόμους που επλήγησαν περισσότερο η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσκολία.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι και επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ζημιές που προκάλεσαν τα νερά σε κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. Σε ορισμένα σημεία, η στάθμη ανέβηκε τόσο ώστε το νερό να φτάσει μέχρι τα παράθυρα και να εισχωρήσει στο εσωτερικό κτισμάτων.



Η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στον καθαρισμό των δρόμων και των περιουσιών, στην απομάκρυνση των φερτών υλικών και στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα γίνεται η αποτίμηση της έκτασης των ζημιών.
 

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας»

Μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων, ο Γιώργος Εξαρχάκος απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ έκκληση για στήριξη της περιοχής,
τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας».

Tags
Back to top button