Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Mελέτη: Το αλκοόλ δεν κάνει καλό στα άτομα κάτω των 40 ετών

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από το πρόγραμμα «Global Burden of Diseases», του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, το οποίο παράγει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τις αιτίες ασθενειών και θανάτων στον κόσμο. Πριν από τέσσερα χρόνια η μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε στις κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν εντελώς, όπως αναφέρει το 

Αλλά μετά από μια νέα σημαντική ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων, οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να ωφεληθούν από την μικρή κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο «Lancet», είναι τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο από το αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος. Προτείνουν ότι οι παγκόσμιες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την περιοχή, με τις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ παγκοσμίως.

Διατροφή - καλοκαίρι: Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα στη ζέστη και τι να προσέχετε με το νερό

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Παρόλο που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νέοι ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιούμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε όλοι να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές όρισαν ως τυπικό ποτό, ένα ποτήρι 100ml κόκκινου κρασιού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13% ή ένα κουτάκι ή μπουκάλι μπύρας των 375ml με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 3,5%.

Διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ ήταν μόλις 0,136 ενός τυποποιημένου ποτού την ημέρα. Για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, η ελάχιστη ποσότητα ήταν 0,273 ποτά – περίπου το ένα τέταρτο ενός κανονικού ποτού την ημέρα.

Για τους ενήλικες 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ συνδέθηκε με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών, τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ κυμαίνονταν από περίπου μισό τυποποιημένο ποτό την ημέρα έως σχεδόν δύο τυποποιημένα ποτά. Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η προτεινόμενη ποσότητα ήταν τρία τυποποιημένα ποτά την ημέρα.

Διατροφή: Ένα πάμφθηνο και άγνωστο superfood

Συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των συνηθειών κατανάλωσης σε 204 χώρες.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine», διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο. Ο σίδηρος στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον και αποτελεί πιθανό μηχανισμό για τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Tags
Back to top button