Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μητρόπουλος: Άλλαξε ο νόμος Βενιζέλου - Τι γίνεται με τις απολύσεις

Κακά μαντάτα για τους εργαζομένους που απολύονται φέρνει ο νέος νόμος για τα εργασιακά, σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, παρατηρώντας πως ο νέος νόμος ανατρέπει στο μεγαλύτερο τμήμα του το μέχρι πρότινος ισχύον ελληνικό Εργατικό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα για τις απολύσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, χαρακτήρισε το θέμα «το πιο δύσκολο που ψηφίστηκε» και παρατήρησε πως «μέσα από την επιτυχημένη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης δεν φάνηκε η ακρότητα και η βαρβαρότητα αυτής της ρύθμισης». Τί γίνεται με το νέο νόμο, όταν ένας εργαζόμενος απολυθεί και προσπαθήσει δικαστικά να δικαιωθεί; Σύμφωνα με τον εργατολόγο τα εξής: «όταν απολυόταν εδώ και 100 χρόνια κάποιος εργατοϋπάλληλος και δικαιωνόταν από το δικαστήριο, αυτονόητα γυρνούσε στη δουλειά που κατείχε πριν απολυθεί και αυτονόητα έπαιρνε όλους τους μισθούς όλων των μηνών που έλειπε. Αυτό τώρα τελειώνει: και δεν θα γυρίζουν στη δουλειά τους παρότι δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και δεν θα παίρνουν τα μηνιάτικα που έχασαν αλλά μία αστική αποζημίωση από 3 έως 24 μήνες, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του εργοδότη. Αυτό είναι μεγάλη ανατροπή και μεγάλη ακύρωση κεκτημένων».

Πανελλαδικές 2021: "Κλείνουν" με Ιστορία, Φυσική και Οικονομία για τα ΓΕΛ

Καταργούνται τρεις θεμελιώδεις νόμοι

«Έχουμε νέο εργατικό δίκαιο στη χώρα μας και πλήρη ανατροπή στο εργατικό δίκαιο των τελευταίων 100 χρόνων», δήλωσε ο κος Μητρόπουλος, ο οποίος ανέδειξε πως ο νέος εργατικός νόμος «στην ουσία καταργεί» τους τρεις θεμελιώδεις νόμους του Ελληνικού Εργατικού Δικαίου, δηλαδή:

  1. τον ν. 2112/1920 του Εθνάρχη Βενιζέλου για το Δίκαιο των απολύσεων,
  2. τον συνδικαλιστικό ν. 1264/1982 και
  3. τον ν. 1876/1990 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Τον ν. 4808/2021 ψήφισαν στα μισά σχεδόν άρθρα του και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που θα δυσχεράνει τη δικαστική μάχη για ακύρωση των πιο ακραίων και αντεργατικών του διατάξεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΠΕΚ με τον κο Μητρόπουλο να χαρακτηρίζει «δυστύχημα» το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις μισές διατάξεις του νόμου, αν και «εγκαλούσε τον κο Μητσοτάκη για μεσαιωνισμό» και επίσης το ΚΙΝΑΛ είπε «ναι» σε περισσότερες από τις μισές διατάξεις. «Όταν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας την ψηφίζεις μέσα από το κείμενο της κοινοτικής οδηγίας κι όχι μέσα από το κείμενο Χατζηδάκη, εμμέσως δέχεσαι την βάση κι απορρίπτεις την κατευθείαν διάταξη […] δηλαδή να μένουν απλήρωτες υπερωρίες, για να χορηγείται στον εργαζόμενο ρεπό, μειωμένο ωράριο ή αυξημένη άδεια. Αυτό το ψήφισαν στην ουσία, γιατί περιέχεται στη διεθνή οδηγία που ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ», είπε.

Συνέντευξη του Θ. Σκυλακάκη: Τί είπε για κορονοϊό και οικονομία

Τι συμβαίνει με υπερωρίες και ρεπό

Ο Αλέξης Μητρόπουλος εξήγησε τι συμβαίνει πλέον με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαπραγματευτεί ατομικά με τον εργοδότη το να εργαστεί περισσότερες ώρες συγκεκριμένες ημέρες, ώστε να εργαστεί λιγότερες άλλες ημέρες ή να πάρει επιπλέον ρεπό. Μπορεί ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να παραμένει ίδιος με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ωστόσο ο εργατολόγος βλέπει «εμμέσως» καταστρατήγηση του κεκτημένου του 8ωρου και λέει: «η κυβέρνηση δεν κάνει διευθέτηση με το 8ωρο που μένει ανέπαφο, αλλά κάνει διευθέτηση με τις υπερωρίες και το μειωμένο ωράριο. Άρα, δίπλα στο κανονικό 8ωρο, δημιουργεί ένα παράλληλο ωράριο των υπερωριών, το οποίο η κυβέρνηση θέλει οι εργοδότες να το συμψηφίζουν με μειωμένο ωράριο ή ρεπό».

Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα επωφεληθούν με «ένα δις ευρώ τον χρόνο» σύμφωνα με τον εργατολόγο, ο οποίος ισχυρίζεται επίσης πως το νέο εργασιακό δεν θα φέρει προσλήψεις, αλλά περισσότερη απασχόληση με διευθέτηση χρόνου εργασίας: «η κυβέρνηση διπλασιάζει σχεδόν τον όγκο των υπερωριών που θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας κάθε έτος, που είναι περίπου 15 με 20εκ νέες υπερωρίες. Αυτές, που οι περισσότερες θα μένουν απλήρωτες, θα στερούν από την αγορά εργασίας θέσεις πλήρους ή ελαστικής απασχόλησης, γιατί οι εργοδότες θα απασχολούν υπερωριακά και δεν θα προσλαμβάνουν κόσμο».

Η Τρόικα και η ψηφιακή κάρτα

Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα αποτελέσει εργαλείο μέτρησης της ώρας εργασίας του εργαζομένου, ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε: «η ψηφιακή κάρτα επεβλήθη από την Τρόικα τον Μάιο του 2010 στην πρώτη κυβέρνηση μνημονίων του Γιώργου Παπανδρέου, διότι σύμφωνα με την άθλια προσέγγιση των Τροϊκανών οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες και παράνομοι εργαζόμενοι κι ήθελαν να τους χρονομετρούν όλο το 8ωρο στη δουλειά τους […] από το 2010 ούτε εργαζόμενοι ούτε εργοδότες το ήθελαν, αλλά το πέρασε το 2021 ο Χατζηδάκης».

Capital Economics: Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο για την οικονομία

Επικουρικά, στάθηκε αντίθετος και στην αλλαγή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. «Έπρεπε να αναβαθμιστεί με στελέχη η Επιθεώρηση Εργασίας, κι όχι να γίνει μία αστυνομικο-φορολογική Αρχή, διότι τέτοια γίνεται», δήλωσε.

«30% των διατάξεων θετικές»

Ο Αλέξης Μητρόπολης δεν έκρυψε πως ο νέος εργατικός νόμος περιλαμβάνει και θετικές ρυθμίσεις, υπογράμμισε όμως πως αυτές ούτως ή άλλως έπρεπε να εφαρμοστούν. «Ένα 30% των διατάξεων, που είναι εφαρμογές συμβάσεων, όπως οι πατρικές άδειες, οι άδειες γονικής μέριμνας, η προστασία των γονέων αντρών από απόλυση, η προστασία των εργαζομένων από σεξουαλική παρενόχληση, είναι υποχρεώσεις της χώρας μας προς τη διεθνή  πολιτεία και είναι θετικές ρυθμίσεις», δήλωσε.

Tags
Back to top button