Οι ανέπαφες συναλλαγές έρχονται και στα της Αθήνας, όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι τραπεζικές κάρτες και τα smartphones, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά εισιτήρια.
Με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εκδώσει κάποιο από τα μηχανήματα, αλλά θα αρκεί να τσεκάρει την τραπεζική του κάρτα του ή το κινητό του τηλέφωνο στις συσκευές επικύρωσης.
Το σύστημα αυτό αναμένεται να περιορίσει σε θεαματικό βαθμό την εισιτηριοδιαφυγή η οποία στερεί στις συγκοινωνίες έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς θα λειτουργεί
Το επιβατικό κοινό θα πραγματοποιεί την αγορά του κομίστρου με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay). Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).
Στην πρόσκληση του ΟΑΣΑ, επίσης, αναφέρεται ότι η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει λειτουργία NFC και εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού καθώς και η χρήση τραπεζικής κάρτας με EMV τεχνολογία για χρήση στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης θα περιγραφεί όταν παραδοθούν από τον ανάδοχο οι σχετικές μελέτες εφαρμογής για την συγκεκριμένη λειτουργικότητα.
Σημειώνεται δε ότι στους αναγνώστες καρτών στις πύλες του μετρό και στα επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων-Τραμ-Μετρό θα γίνει τροποποίηση του λογισμικού ανάγνωσης ώστε να αναγνωρίζονται και επικυρώσεις από συσκευές κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν λειτουργία NFC και είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό portfolio επιτρέποντας την αφαίρεση της αξίας του κομίστρου από το portfolio κατά τη στιγμή της επικύρωσης καθώς και από τραπεζικές κάρτες που διαθέτουν τεχνολογία EMV για ανέπαφες συναλλαγές σε επικυρωτικά και πύλες ελεγχόμενης διέλευσης.
Τι είναι το NFC
Το NFC είναι μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε το 2004 και τα αρχικά της προέρχονται από τις λέξεις «Near Field Communication», (σ.σ. «επικοινωνία κοντινού πεδίου»). Το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση με μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.
Παλαιότερα, το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως πλέον δύσκολα θα βρούμε κάποιο smartphone χωρίς να μπορεί να την υποστηρίξει.
Πώς ενεργοποιείται
Η ενεργοποίηση του NFC μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε:
Για Android:
Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», αναζητήστε την επιλογή «Συνδέσεις» ή «Συνδεδεμένες συσκευές» και επιλέξτε την. Ενεργοποιήστε την επιλογή NFC.