Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μύκητες στη γλώσσα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Μύκητες στη γλώσσα -Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;

Δεν είναι λίγα τα άτομα που διαγιγνώσκονται με μυκητίαση στη στοματική κοιλότητα.

Οι μύκητες στη γλώσσα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μύκητα του γένους Candida Albicans. Πρόκειται για το ίδιο γένος μυκήτων που ευθύνονται για την κολπική μυκητίαση και είναι γνωστή ως καντιντίαση.

Η καντιντίαση είναι μια επιφανειακή λοίμωξη που επηρεάζει το εσωτερικό των παρειών, τα ούλα, τον ουρανίσκο, τον λαιμό και κυρίως τη γλώσσα.

Η διατήρηση της καθαριότητας του στόματος δεν περιορίζεται μόνο στο βούρτσισμα των δοντιών. Η γλώσσα παίζει επίσης θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

Μύκητες στη γλώσσα – Αίτια

Ξανθόπουλος: Τα νεότερα για την υγεία του - «Είναι δύσκολα»

Οι μύκητες στη γλώσσα μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε, ωστόσο παρατηρούνται συχνότερα σε παιδιά, ηλικιωμένους και εγκύους.

Παράλληλα, εμφανίζονται σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, σε καρκινοπαθείς, διαβητικούς και σε ασθενείς με AIDS.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή φορούν τεχνητές οδοντοστοιχίες οι οποίες δεν εφαρμόζουν σωστά διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για μυκητίαση στη στοματική κοιλότητα.

Επιπλέον, τα βρέφη μπορεί να περάσουν τη μόλυνση στις μητέρες τους (ή οι μητέρες στα βρέφη;)κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η μυκητίαση υποδεικνύει ‒σχεδόν πάντα‒ ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στο ανοσοποιητικό. Ο τρόπος που θα διαπιστώσετε ότι έχουν αναπτυχθεί μύκητες στη γλώσσα σας είναι απλός.

Ελέγξτε τη γλώσσα με έναν καθρέφτη. Εάν διαπιστώσετε έστω και ανεπαίσθητη λευκή επίστρωση που δεν φεύγει με το βούρτσισμα των δοντιών, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για λοίμωξη.

Βέβαια, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα λευκά στίγματα δεν είναι αποκλειστική ένδειξη μυκήτων, αφού υπάρχουν και άλλες ασθένειες με αυτό το σύμπτωμα, όπως ο λύκος ή ο ίκτερος.

Μύκητες στη γλώσσα – Συμπτώματα

  • Πυρετός
  • Αίσθημα πόνου
  • Λευκή επίστρωση
  • Δυσκολία στην κατάποση

Η μυκητίαση στο στόμα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος και του δέρματος.

Μύκητες στη γλώσσα -Διάγνωση και θεραπεία

Παραμένει στη ΜΕΘ ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.  Η ήπια λοίμωξη δεν εντοπίζεται εύκολα με αυτοεξέταση.

Αντιθέτως, όταν η λοίμωξη είναι σοβαρή, υπάρχει στη γλώσσα εμφανές επίχρισμα, που ως έναν βαθμό φεύγει με το βούρτσισμα, και κάτω από αυτό βρίσκονται ίχνη αίματος. Πέραν της λευκής επίστρωσης, ελέγξτε αν στο πίσω μέρος της γλώσσας σας έχουν δημιουργηθεί σχισμές ή μικροσκοπικά εξογκώματα.

Η θεραπεία στηρίζεται στα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα αντιμυκητιασικά συνήθως χορηγούνται μέσω τοπικών σκευασμάτων και έχουν συνήθως διάρκεια δύο εβδομάδων.

Ο στόχος της θεραπείας δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του μύκητα από τη στοματική κοιλότητα, αλλά η επαναφορά και η διατήρηση του πληθυσμού του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Tags
Back to top button