Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Ολμέκοι. O πρώτος μεγάλος πολιτισμός του Μεξικού

Το Μεξικό, ένα έθνος στολισμένο με μια πλούσια ταπετσαρία αρχαίων πολιτισμών και πολιτισμών, οφείλει μεγάλο μέρος του ιστορικού του μεγαλείου σε έναν που θεωρείται ως αρχικός και η βάση όλων των επόμενων. Το όνομα εκείνων που τον αποτελούσαν είναι Ολμέκοι.

Το όνομά τους μεταφράζεται σε «λαστιχένιο λαό» (rubber people), στην αρχαία γλώσσα Ναχουάτλ. Άκμασαν μεταξύ 1400 π.Χ. και 400 π.Χ., κυρίως στις παράκτιες περιοχές των σύγχρονων πολιτειών Βερακρούζ και Ταμπάσκο.

Θεωρούμενοι ως ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός που αναδύθηκε στην περιοχή, οι Ολμέκοι άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην πολιτιστική κληρονομιά του Μεξικού, θέτοντας τα θεμέλια για τους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς που ακολούθησαν.

Ένας πολιτισμός τυλιγμένος στο μυστήριο, καθώς μεγάλο μέρος της ιστορίας και του βρίσκεται ακόμα καλυμμένο στη σκόνη που άφησαν πίσω τους οι αιώνες.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές του πολιτισμού των Ολμέκων ήταν η προηγμένη αρχιτεκτονική τους ικανότητα. Οι Ολμέκοι κατασκεύασαν πέτρινα μνημεία και γλυπτά που προκαλούν δέος, πολλά από τα οποία έχουν επιβιώσει στη δοκιμασία του χρόνου.

Τα κολοσσιαία πέτρινα κεφάλια, που ζυγίζουν έως και 40 τόνους το καθένα, με ύψος περίπου στα έως και 3 μέτρα, είναι ίσως τα πιο εμβληματικά και αινιγματικά απομεινάρια της καλλιτεχνικής τους κληρονομιάς.

Σκαλισμένα με σχολαστική ακρίβεια, αυτά τα μονολιθικά κεφάλια απεικονίζουν ξεχωριστά άτομα, πιθανώς σεβαστούς ηγεμόνες ή θεότητες, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως καμπυλωμένα στόματα, αμυγδαλωτά μάτια και κάλυμμα κεφαλής που μοιάζει με κράνος.

Πέρα από τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα, οι Ολμέκοι επέδειξαν επίσης αξιοσημείωτες καινοτομίες και προόδους στη γεωργία και το εμπόριο.

Δημιούργησαν ένα πολύπλοκο σύστημα αρδευτικών καναλιών, επιτρέποντάς τους να διατηρούν καλλιέργειες όπως καλαμπόκι και φασόλια. Αυτό το γεωργικό πλεονέκτημα τροφοδότησε την εκτίναξη του πολιτισμού τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ζωντανά εμπορικά δίκτυα που εκτείνονταν σε όλη τη Μεσοαμερική.

Σε ότι αφορά κεραμική και εικονογράφηση, «βασιζόμενοι στα νέα ευρήματα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για τους “Αρχαίους Έλληνες της Αμερικής” και παρομοιάζουν τη σχέση Ολμέκων και Μάγιας με την αντίστοιχη Ελλήνων και Ρωμαίων», όπως πολύ χαρακτηριστικά Τα Νέα.

Σύμφωνα με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει υποστηριχτεί η ιδέα ότι γνώριζαν την έννοια του αριθμού μηδέν, πολύ πριν τον πολιτισμό των Μάγια, και εντελώς ανεξάρτητα από τους γεωγραφικά πολύ μακρινούς πολιτισμούς των Βαβυλωνίων και Ινδών.

Οι Ολμέκοι φαίνεται να κατέχονται από διάφορα ρεκόρ για την εποχή τους, καθώς επιπλέον τους αποδίδονται πολλές «πρωτιές», συμπεριλαμβανομένης της αιμοληψίας, της γραφής και επιγραφής, της εφεύρεσης του ποπ-κορν, τα μεσοαμερικανικά ημερολόγια και μπάλα, καθώς, ίσως, και ένα είδος πυξίδας.

Διαβάστε επίσης:

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του πολιτισμού των Ολμέκων είναι η επιρροή τους στους μετέπειτα Μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς.

Οι θρησκευτικές και καλλιτεχνικές πρακτικές τους, καθώς και το σύστημα διακυβέρνησής τους, άφησαν ανεξίτηλο αντίκτυπο σε πολιτισμούς όπως οι Μάγια και οι Αζτέκοι.

Η κοσμογονία των Ολμέκων, με την έμφαση που δίνει στους τζάγκουαρ και τα φίδια ως θεϊκά όντα, έγινε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη μεσοαμερικανική μυθολογία. Επιπλέον, το ιερογλυφικό σύστημα γραφής τους έθεσε τα θεμέλια για μεταγενέστερα συστήματα γραφής στη γύρω περιοχή.

Παρά την τεράστια συνεισφορά τους στον μεσοαμερικανικό πολιτισμό, οι Ολμέκοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το ιστορικό στάδιο γύρω στο 400 π.Χ. Οι λόγοι πίσω από την παρακμή και την τελική εξαφάνισή τους παραμένουν αντικείμενο έντονης εικασίας μεταξύ αρχαιολόγων και ιστορικών.

Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις ή αλλαγές στις ροές των ποταμών, μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην πτώση τους. Άλλοι προτείνουν, ως πιθανές αιτίες, εσωτερικές συγκρούσεις ή εισβολές από αντίπαλους πολιτισμούς.

Αν και οι Ολμέκοι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί, η κληρονομιά τους παραμένει.

Σήμερα, συνεχίζουμε να ξετυλίγουμε τα μυστικά αυτού του αρχαίου πολιτισμού, πλησιάζοντας περισσότερο στην κατανόηση της περίπλοκης κοινωνίας τους και της βαθιάς επίδρασης που είχαν στο πολιτιστικό τοπίο του Μεξικού.

Οι συνεισφορές των Ολμέκων χρησιμεύουν ως απόδειξη της ανθεκτικότητας και της δημιουργικότητας της ανθρωπότητας, υποδεικνύοντας μας ότι ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός του Μεξικού ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη, αφήνοντας ένα διαχρονικό σημάδι στην αμερικάνικη και παγκόσμια ιστορία που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας με τα μυστήριά του.

Tags
Back to top button