Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ για ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) επιβεβαιώνει με νέα απόφασή της τα βαθιά κενά στην εκπαίδευση των σταθμαρχών του ΟΣΕ που ανήκαν στην ίδια σειρά με τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος υπηρετούσε κατά το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Με την απόφαση της Ολομέλειας, η ΡΑΣ επέβαλε στον ΟΣΕ πρόστιμο 1.040.000 ευρώ για σωρεία παραβάσεων, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία εκπαίδευσης ελλιπή, ελλιπώς τεκμηριωμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Παράκαμψη προγράμματος σπουδών – Εκπαίδευση χωρίς στοιχεία

Σύμφωνα με την Αρχή, ο ΟΣΕ παρέκαμψε το επίσημο πρόγραμμα σπουδών, παραλείποντας κρίσιμα στάδια θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
Για 75 σταθμάρχες:

  • δεν υπάρχουν αποδεικτικά ολοκλήρωσης του Β’ κύκλου εκπαίδευσης (177 ωρών),

  • βρέθηκαν παρουσιολόγια με σοβαρές ελλείψεις,

  • εντοπίστηκαν μεταβολές στις ώρες εκπαίδευσης (143 αντί 177),

  • απουσιάζουν υπογραφές, φύλλα αξιολόγησης και ημερολόγια πρακτικής.

Η ΡΑΣ κάνει λόγο για αντιφάσεις και κενά που καθιστούν αδύνατη την επιβεβαίωση του τόπου, του χρόνου και της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Σταθμάρχες σε υπηρεσία χωρίς πιστοποίηση – Παράκαμψη απαγόρευσης

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, παρά τη ρητή απαγόρευση της ΡΑΣ από τον Μάρτιο του 2023, ο ΟΣΕ χρησιμοποίησε μη πιστοποιημένους σταθμάρχες σε κρίσιμες θέσεις.
Από 22 έως 31 Μαρτίου 2023, προσωπικό χωρίς ολοκληρωμένη εκπαίδευση υπηρετούσε ως μοναδικοί υπεύθυνοι βάρδιας σε σταθμούς:

  • Ικόνιο

  • Πάτρα

  • Άγιος Ανδρέας

  • Θεσσαλονίκη

  • Σίνδος

Η Αρχή χαρακτηρίζει την πρακτική αυτή παράνομη, σημειώνοντας ότι παραβιάζει τόσο το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας του ΟΣΕ.

Προσωπικό «δύο ταχυτήτων»

Η ΡΑΣ διαπιστώνει ότι ο ΟΣΕ διαχώριζε το προσωπικό κυκλοφορίας σε:

  • μόνιμους υπαλλήλους

  • και εργαζόμενους με σύμβαση παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι)

παρότι οι δύο κατηγορίες εκτελούσαν τα ίδια κρίσιμα καθήκοντα.
Ο διαχωρισμός χαρακτηρίζεται «παράτυπος και χωρίς νομικό έρεισμα».

Το πρόστιμο και οι εντολές συμμόρφωσης

Το συνολικό πρόστιμο περιλαμβάνει:

  • 100.000 ευρώ ανά ημέρα παράνομης χρήσης μη πιστοποιημένου προσωπικού (10 ημέρες),

  • 40.000 ευρώ για λοιπές διοικητικές παραβάσεις.

Ο ΟΣΕ καλείται να προχωρήσει άμεσα σε:

  • πλήρη και ενυπόγραφη καταγραφή των ωρών εκπαίδευσης,

  • σύσταση Τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης,

  • 18μηνη δοκιμαστική περίοδο για σταθμάρχες και κλειδούχους,

  • έκδοση βεβαιώσεων επιτυχούς εκπαίδευσης,

  • αναλυτικές εκθέσεις απόδοσης.

Η ΡΑΣ προειδοποιεί ότι νέα πρόστιμα θα επιβληθούν εάν δεν υπάρξει πραγματική συμμόρφωση.

Tags
Back to top button