Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σε τροχιά ακόμη μία "Τούνδρα"-Σύντομα έτοιμος διαστημικός "Θόλος" βαλλιστικής προστασίας της Ρωσίας-Δεν περνά τίποτα

Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να παραλύσει τα ρωσικά πυραυλικά και διαστημικά προγράμματα έχει αποτύχει παταγωδώς. Σε αυτό του συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξε η αμερικανική Defense News, αφότου η σελίδα ανέλυσε τις νεότερες εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία εκτόξευσε τον έκτο δορυφόρο έγκυρης προειδοποίησης Tundra. Έτσι μένουν άλλοι τέσσερεις τέτοιοι δορυφόροι για να φτάσει τον στόχο 10 δορυφόρων τύπου Tundra μέχρι το 2024. Οι επόμενες εκτοξεύσεις θα καλύψουν την μεσαία γήινη τροχιά, η οποία θεωρείται η καλύτερη για παρατήρηση σε υψηλά υψόμετρα, έγραψε το Defense News. Σε μία τέτοια τροχιά, οι δορυφόροι χρειάζονται μόνο 12 ώρες για να ολοκληρώσουν μία πλήρη περιστροφή, ενώ μέσα σε 8 ώρες η ρωσική "Τούνδρα" μπορεί να βρεθεί στο επιθυμητό ημισφαίριο.

Στο στόχαστρο του Κιέβου ο Πούτιν-"Αν έρθει Κριμαία θα την χτυπήσουμε χωρίς δισταγμό" δήλωσε επίσημος της χώρας (Βίντεο)

Ο δορυφόρος Tundra είναι μέρος μιας ομάδας δορυφόρων του , η οποία αποκαλείται με το κωδικό όνομα Dome (στα ρωσικά EKS Kupol). Είναι ουσιαστικά ένα ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης, διοίκησης και ελέγχου με βάση το διάστημα, σχεδιασμένο να ανιχνεύει εκτοξεύσεις εχθρικών .

Το Dome, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει "Θόλος" αποτέλεσε αντικαταστάτης των σοβιετικών συστημάτων Oko και Oko-1, τα οποία επιχειρούσαν από το 1982 μέχρι το 2019.

Για την πλήρη λειτουργία του συστήματος ανίχνευσης, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον 10 δορυφόροι τύπου Tundra σε αρκετά ελλειπτική τροχιά. Επιπρόσθετα, ένας αριθμός γεωστατικών δορυφόρων απαιτείται για να υποστηρίζει το σύστημα. 

Ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Σουροβίκιν, υποσχέθηκε πως ο "Θόλος" θα καλύπτει την Ρωσία μέχρι το 2024.

Επί της ουσίας τώρα μιλάμε για την πλήρη λειτουργία του Dome, μιας και τον Μάιο του 2020, ο Igor Ozer, διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Energia, είχε δηλώσει πως η ομάδα δορυφόρων πέτυχε την "τυπικά ελάχιστη δυνατότητα", η οποία και είναι ικανή να πραγματοποιήσει περιορισμένα καθήκοντα. Ο Σουροβίκιν όμως αναφέρονταν σε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες εντός του 2023.

Το 2020 οι δορυφόροι Tundra εκτοξεύονταν από το Πλεσέτσκ. Με την περαιτέρω εκτόξευση και λειτουργία δορυφόρων θα αυξηθεί η ακρίβεια και θα μειωθεί η πιθανότητα λανθασμένων προειδοποιήσεων. 

Η εκτόξευση του έκτου δορυφόρου του συστήματος, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας, θα επιτρέψει την χώρα να συνεχίζει να ελέγχει περιοχές-προτεραιότητα στο "βόρειο ημισφαίριο". Εκεί βρίσκονται και στο διάστημα, δηλαδή οι δορυφόροι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η Αρχή της "Τούνδρας" και η Αποτυχία των Κυρώσεων

Ρωσικά ΜΜΕ: Οι "Βελόνες" μας καλύπτουν την προέλαση στο Ουγκλεντάρ-Κάλυψη από Πεζοναύτες (Εικόνες)

Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος στην Ρωσία ξεκίνησε το 2000, επτά χρόνια αφότου η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την RSC Energia. 

Ο πρώτος δορυφόρος Tundra μπήκε σε τροχιά το 2015, λίγο αφότου η Δύση επέβαλε κυρώσεις έναντι της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

Έκτοτε, οι συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων έχουν οδηγήσει πολλούς ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τα διαστημικά και πυραυλικά προγράμματα των Ρώσων, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που προσδοκούσε η Δύση. 

Είχαν επιβληθεί πολλές κυρώσεις, με επίκεντρο όμως προϊόντα μικροηλεκτρονικής, τα οποία είναι κρίσιμα για δορυφόρους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να σταμάτησε την πορεία των Ρώσων στο διάστημα.

Tags
Back to top button