Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τα γυρίζει η Ρωσία: Δεν επιστρέφει τα κατεχόμενα – Διατηρεί Σούμι και Χάρκοβο στο σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας»

Παραχωρήσεις που ήταν διατεθειμένη να κάνει η Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, φέρεται να είναι έτοιμη να πάρει πίσω, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Μόσχα δεν προτίθεται πλέον να επιστρέψει στην Ουκρανία τις περιφέρεις Σούμι και Χάρκοβο, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Αντίθετα, σχεδιάζει να διατηρήσει αυτά τα εδάφη ως buffer zones, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρία άτομα που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να θέλει τον πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις μόνο αφού ο Πούτιν επιτύχει αυτό το, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε τον Ρώσο ηγέτη ότι οι δυνάμεις της Μόσχας μπορούν να θέσουν την περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχό τους έως το τέλος του έτους.

Πάντως αυτό το χρονοδιάγραμμα φέρεται να αμφισβητείται ακόμη και μέσα στη Ρωσία, με πολλούς στον ρωσικό στρατό να πιστεύουν ότι ο έλεγχος της περιφέρειας του Ντονέτσκ θα καταστεί εφικτός μόνο εντός του 2027.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν έχει εγκαταλείψει την ιδέα των εδαφικών παραχωρήσεων, καθώς η Ρωσία εκλαμβάνει τις ολοένα και πιο προκλητικές δηλώσεις των ΗΠΑ ως ένδειξη ότι οι άτυπες συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν επιτευχθεί κατά τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα, έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του αμερικανικού πρακτορείου.

 

Αν και η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο της Αλάσκας, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι κατέληξαν σε αμοιβαίες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «Πνεύματος του Άνκορατζ» μεταξύ του Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Το «Πνεύμα του Άνκορατζ» αναφέρεται, σύμφωνα με αναλυτές, στα όσα η Μόσχα ερμήνευσε ως πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτές οι δεσμεύσεις φέρεται να αφορούσαν την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία προκειμένου να παραχωρήσει εδάφη που ελέγχει στο Ντονέτσκ (και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν οι δυνάμεις του Πούτιν από το 2014), με αντάλλαγμα την επιστροφή από την πλευρά της Ρωσίας των κατεχόμενων περιοχών στις περιφέρειες Σούμι (βόρεια) και Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

 

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από τον Φεβρουάριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώθηκε στον πόλεμο με το Ιράν.

Η πιο αυστηρή στάση που φέρεται να υιοθετεί πλέον το Κρεμλίνο αποδίδεται ως ένα βαθμό στην κλιμάκωση των ουκρανικών πληγμάτων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, τα οποία έχουν προκαλέσει ζημιές σε διυλιστήρια πετρελαίου και έχουν οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων στη χώρα.

Από την άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, με επίκεντρο την Κονσταντινίβκα — έναν στρατηγικό κόμβο εφοδιαστικής, η κατάληψη του οποίου από τη Ρωσία θα άνοιγε τον δρόμο προς τα κύρια αμυντικά προπύργια της Ουκρανίας, Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Tags
Back to top button