Είναι επίσης πολύ πιθανό να φιλιόντουσαν και οι άνθρωποι του Νεάντερταλ, προσθέτουν. Οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν πότε άρχισαν τα φιλιά, διότι από εξελικτικής απόψεως δεν παρέχουν κανένα εμφανές αναπαραγωγικό όφελος. Ούτε προσφέρουν κάτι στην επιβίωση. Αντιθέτως, φέρουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Ωστόσο μια ματιά στην δημοσιευμένη επιστημονική βιβλιογραφία αποκαλύπτει ότι το φιλί είναι μία συνήθεια που δεν μοιράζονται μόνον οι άνθρωποι, αλλά και πολλά άλλα ζωικά είδη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται χιμπατζήδες, ουρακοτάγκοι, πίθηκοι μπονόμπο και γορίλες.
Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πότε άρχισε αυτό, ελπίζοντας ότι θα βρουν και κάποια στοιχεία για τους λόγους της ύπαρξής του.
Ο ορισμός
Για να αρχίσει η έρευνά τους έπρεπε να ορίσουν τι συνιστά το φιλί. Αυτό ήταν δύσκολο, διότι υπάρχουν πολλές συμπεριφορές στα ζώα που μοιάζουν με φιλί στο στόμα, χωρίς να είναι. Έπρεπε επίσης να βρουν έναν ορισμό που να ταιριάζει σε μεγάλο εύρος ζωικών ειδών. Το φιλί ορίσθηκε τελικά ως «η μη-επιθετική, στόμα με στόμα επαφή, με κάποια κίνηση των χειλιών, που δεν εμπεριέχει μεταφορά τροφής».
Στον ορισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο τα σεξουαλικά, όσο και τα πλατωνικά φιλιά, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Τα πλατωνικά είναι π.χ. τα σκαστά φιλιά στόμα-με-στόμα που ανταλλάσσουν φίλοι ή συγγενείς μεταξύ τους σε αρκετούς λαούς.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέλλεξαν στοιχεία από την επιστημονική βιβλιογραφία, που αφορούν τα φιλιά που ανταλλάσσουν τα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η έρευνά τους εστιάσθηκε κυρίως στους πιθήκους και τα ανάλογα είδη της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, οι ειδικοί πραγματοποίησαν φυλογενετική ανάλυση. Με άλλα λόγια αντιμετώπισα το φιλί ως χαρακτηριστικό γνώρισμα των πρωτευόντων θηλαστικών και αναζήτησαν τις γενετικές ρίζες του. Τέλος, χρησιμοποίησαν ειδικά μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν σε ποιο στάδιο της εξέλιξης των ειδών θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί.
Τα ευρήματα
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evolution and Human Behavior. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα στοιχεία τους δείχνουν πως το φιλί άρχισε πριν από 21,5 έως 16,9 εκατομμύρια χρόνια από τους προγόνους των μεγάλων πιθήκων.
Με την πάροδο των χιλιετιών το χαρακτηριστικό αυτό συνεχίσθηκε, φθάνοντας έως τις ημέρες μας. Όσον αφορά τους μακρινούς προγόνους μας, τους ανθρώπους του Νεάντερταλ, είναι πιθανό να φιλιόντουσαν και αυτοί, γράφουν.
Ει μη τι άλλο προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι και Νεάντερταλ έχουν κοινά μικρόβια στο στόμα, που μεταδίδονται με το σάλιο. Επιπλέον, μοιράζονται και κάποια γονίδια. Επομένως είναι πολύ πιθανό το φιλί να ήταν διαδεδομένο ακόμα και μεταξύ των Νεάντερταλ και των homo sapiens, προσθέτουν.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη με την οποία εξετάζεται το φιλί υπό το πρίσμα της εξέλιξης των ειδών. Δεν επιλύει επίσης το μεγάλο μυστήριο του γιατί αναπτύχθηκε ως χαρακτηριστικό το φιλί. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιείται περισσότερο για αναπαραγωγικούς σκοπούς, εκτιμά η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Matilda Brindle, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μπορεί λ.χ. να αναπτύχθηκε για να αυξήσει την αναπαραγωγική επιτυχία. Ή για να βοηθήσει τα πρωτεύοντα θηλαστικά να διαλέξουν καλύτερα το ταίρι τους. Όταν, δε, χρησιμοποιείται πλατωνικά, μπορεί να ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς με άτομα του ιδίου είδους, κατέληξε.
Σημειώνεται πως το φιλί είναι μία συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί και σε άλλα θηλαστικά (π.χ. πολικές αρκούδες, λύκους). Έχει επίσης παρατηρηθεί σε πτηνά, ψάρια και έντομα.