Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τουρκικό Συνέδριο για την καταπολέμηση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED)-Μάστιγα η χρήση τους από το PKK

Τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί το PKK-YPG  από την χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) και την Στρατοχωροφυλακή, φαίνεται ότι είναι πάρα πολλά, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι για 4 ημέρες πραγματοποιήθηκε Συνέδριο με την συμμετοχή λίαν υψηλόβαθμων τουρκικών παραγόντων για αυτά.

Τουρκικό Συνέδριο για την καταπολέμηση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με "Το  παραπάνω Συνέδριο Counter-IED (κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών) διοργανώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, την  Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), με τη συμμετοχή ιδρυμάτων και οργανισμών που παράγουν τεχνολογικά εργαλεία, εξοπλισμό, και παρόμοια προϊόντα που χρησιμοποιούνται  ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων IED.

Εκπρόσωποι ιδρυμάτων και οργανισμών με εμπειρία και γνώση στους τομείς τους, από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε στην αίθουσα συνεδριάσεων SSB Nuri Demirağ και ολοκληρώθηκε με δραστηριότητες προβολής στην Πανεπιστημιούπολη Aselsan Gölbaşı.

Στην αρχή του συνεδρίου, εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από τον Αντιπρόεδρο SSB System and Operations Support, Mustafa Murat Şeker, τον Διευθυντή της Γενικής Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής MEBS, Υποστράτηγο Engin Çırakoğlu και τον Γενικό Διευθυντή της ASELSAN Ahmet Akyol.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκδήλωσης έγιναν τεχνικές παρουσιάσεις από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων και οργανισμών και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες επίδειξης στο πεδίο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου που ξεκίνησε υπό την ηγεσία της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), παρουσιάστηκαν  έργα που εκτελούνται επί του παρόντος στον τομέα της Καταπολέμησης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών, αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης σε εθνική κλίμακα, μελέτες Ε&Α που ξεκίνησαν και ακολουθούνται καινοτόμες τεχνολογίες.

Παράλληλα συζητήθηκε η σημασία της αποτελεσματικής καταπολέμησης των IED.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε έντονη συμμετοχή όλου του συστήματος που υποστηρίζει την εθνική τεχνολογική ανακάλυψη στον τομέα της Καταπολέμησης των IED.

Tί είναι το IED

Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (IED) είναι μια βόμβα που κατασκευάζεται και αναπτύσσεται με τρόπους διαφορετικούς από τη συμβατική στρατιωτική δράση.

Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από συμβατικά στρατιωτικά εκρηκτικά, όπως ένα βλήμα πυροβολικού, προσαρτημένο σε μηχανισμό εκρήξεων ή ακόμη και από υλικά εμπορίου

Τα IED χρησιμοποιούνται συνήθως ως βόμβες στην άκρη του δρόμου ή ως αυτοσχέδιες βόμβες.

Ο όρος "IED" επινοήθηκε από τον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία για να αναφέρεται σε παγίδες που κατασκευάστηκαν από τον IRA και έγινε ευρέως γνωστός  κατά τη διάρκεια του πολέμου  των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι IED χρησιμοποιούνται γενικά σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις ή σε ασύμμετρους αντισυμβατικούς πολέμους από αντάρτες αντάρτες ή δυνάμεις κομάντο σε ένα θέατρο επιχειρήσεων.

Υλικά που χρησιμοποιούνται ως εκρηκτικά σε IED

Πολλά ευρέως διαθέσιμα υλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εκρηκτικά υλικά σε IED 

Τα εκρηκτικά πρέπει να περιέχουν ένα καύσιμο και ένα οξειδωτικό, το οποίο παρέχει το οξυγόνο που απαιτείται  για τη διατήρηση της αντίδρασης.

Η ανησυχία για τη χρήση εκρηκτικών που δημιουργούνται από υγρά συστατικά που μπορεί να μεταφερθούν σε σταθερή μορφή και να αναμιχθούν στο σημείο της επίθεσης είναι το λόγος που το 2006 το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ περιόρισε την ποσότητα των υγρών που μπορούν να μεταφέρουν οι επιβάτες σε εμπορικά αεροσκάφη.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία εστιάζει στην δημιουργία επιπρόσθετων μέτρων-μέσων και μεθόδων κατά των IED.

Η διοργάνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και την  Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) του Συνεδρίου καταπολέμησης των IED δεν είναι τυχαία , ούτε μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε μια κομβική στιγμή για την Τουρκία.

Ο λόγος είναι ότι κατόπιν συμφωνίας με το Ιράκ, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεράστιο εμπορικό άξονα, Άπω Ανατολής-Ιράκ-Τουρκίας -ΕΕ  μέσω αυτοκινητόδρομου και σιδηροδρομικής γραμμής που θα διασχίζουν την γειτονική χώρα και θα εισέρχονται δια μέσου του Βορείου Ιράκ και των κουρδικών ΝΑ επαρχιών της σε αυτήν.

Αντιλαμβάνεται η Άγκυρα ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρή αντίσταση από το PKK και τους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας γενικότερα ,στο μεγαλεπήβολο σχέδιό της, με την χρήση των IED από αυτούς να της προκαλούν πονοκέφαλο και απώλειες, γιαυτό και επιχειρεί να τα αμτιμετωπίσει έγκαιρα. 

 

 

 

 

Tags
Back to top button