Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Σε τελική ευθεία ο νέος νόμος για τις θαλάσσιες ζώνες και τα “δικαιώματα” της Άγκυρας

Το τουρκικό σχέδιο νόμου για τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή του, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Το MSB παρουσιάζει την πρωτοβουλία ως «νόμο-πλαίσιο», με στόχο αφενός να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες στις θαλάσσιες περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί ζώνες ευθύνης της και αφετέρου να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα κενά στην εσωτερική νομοθεσία.

Οι δηλώσεις Ζεκί Ακτούρκ για το νομοθέτημα

Κατά την απάντησή του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, ανέλυσε τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση νομοθετήματος. Όπως ανέφερε, η επεξεργασία του νόμου για τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας αφορά ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα προσδιορίζει τις ευθύνες της Τουρκίας στις θάλασσες και θα συμπληρώνει τα σημεία όπου η εθνική νομοθεσία θεωρείται ανεπαρκής.

Συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας στη διαδικασία

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει συμβάλει στη διαδικασία σε στρατιωτικό, τεχνικό, ακαδημαϊκό και νομικό επίπεδο, ενώ η συνεισφορά του είναι γνωστή στους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι τελικές παρεμβάσεις στο κείμενο συνεχίζονται από τους θεσμούς που έχουν την ευθύνη της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Έμφαση στην προστασία «δικαιωμάτων και συμφερόντων»

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό ΥΠΑΜ επανέλαβε τη θέση του περί σταθερής προστασίας των «δικαιωμάτων και συμφερόντων» της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας. Τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να ενεργούν με αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξή τους, συνδέοντας το νομοσχέδιο με την ευρύτερη στρατηγική ασφάλειας της χώρας.

Αμυντική συνεργασία με Βέλγιο

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως οι πρόσφατες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις καθιστούν πιο αναγκαία την αμυντική συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Βέλγο ομόλογό του και υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Theo Francken. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα διμερούς και περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Μετά τις συνομιλίες, υπογράφηκε επιστολή προθέσεων, επιβεβαιώνοντας την κοινή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια.

EFES-2026 και ενίσχυση επιχειρησιακών δυνατοτήτων

Τέλος, έγινε αναφορά στην άσκηση EFES-2026, στην ένταξη νέων συστημάτων και στην παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Tags
Back to top button