Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Μεικτά πρόσημα στους δείκτες – Ο χειρότερος μήνας της χρονιάς

Ο ορατός, πλέον, κίνδυνος του shutdown στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό βάρυνε το κλίμα στη Wall Street, εξανεμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη που είχαν καταγράψει οι δείκτες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης μετά τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Εξάλλου, η χρονική διορία για να αποφευχθεί το… λουκέτο στο Δημόσιο λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, συμφωνα με το  

Ο δείκτης Dow Jones ήταν ο πρώτος που αντέδρασε αρνητικά στα μαντάτα που έφτασαν από την Ουάσιγκτον χάνοντας όλα τα κέρδη του. Έτσι, έκλεισε τελικά με πτώση ύψους 0,47% στις 33.507 μονάδες.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500 που «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος και τελικά διαμορφώθηκε στις 4.288 μονάδες μειωμένος κατά 0,27%.

Wall Street: Ήπια κέρδη για τους δείκτες μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί

Αξιοσημείωτες αντιστάσεις κατάφερε, ωστόσο, να επιδείξει ο Nasdaq, ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχτηκε (με αποτέλεσμα να βρεθεί προσωρινά και με αρνητικό πρόσημο) κατάφερε να σημειώσει άνοδο ύψους 0,14% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 13.219 μονάδες.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε μια δύσκολη εβδομάδα, ενός ιδιαίτερα αρνητικού μήνα που συμπλήρωσε ένα συνολικά ζημιογόνο τρίμηνο για όλους τους δείκτες.

Ο Dow Jones μετρά απώλειες της τάξεως του 1,2% για την εβδομάδα, 3,5% για το μήνα και 2,6% για το τρίμηνο.

Ο Nasdaq έχει αποδυναμωθεί σε ποσοστό 5,8% μέσα στο Σεπτέμβριο και περίπου κατά 4,1% για το τρίμηνο συνολικά, με αποτέλεσμα τα εβδομαδιαία κέρδη του κατά περίπου 0,3% να φαντάζουν ασήμαντα.

Ο S&P 500 έχασε 0,5% το τελευταίο πενθήμερο, 4,9% μέσα στο μήνα και 3,6% το τρίμηνο.

Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή του τοπίου σε σχέση με την αισιοδοξία που επικρατούσε με την έναρξη της χρονιάς, όταν υπήρχε η βεβαιότητα ότι η αμερικανική οικονομία θα περιοριζόταν μόνο σε μια ομαλή προσγείωση και πως η Fed θα είχε ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου και θα άνοιγε το δρόμο σε μια πιθανή αποκλιμάκωση τους από την επόμενη χρονιά.

 

«Πλέον η αγορά έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της ανησυχίας και οι επενδυτές εγείρουν ερωτηματικά για τις προοπτικές της οικονομίας» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο CNBC, η Κάρολ Σλιφ της BMO Family Office.

Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με σαφώς καλύτερους οιωνούς χάρη στα νεότερα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα ο δείκτης προσωπικών δαπανών που θεωρείται ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, αντί του εκτιμώμενου 0,2%, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση της, όμως διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη παρέμβασης πριν τα τέλη της χρονιάς, κάτι που οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί τελικά, αν τα στοιχεία το επιτρέψουν. Όμως, το ευρύτερο οικονομικό τοπίο μπορεί να αλλάξει δραστικά, σαφώς προς το χειρότερο, αν το χειρότερο σενάριο ενός shutdown του Δημοσίου υλοποιηθεί.

Παρά τις έντονες ζυμώσεις στο Καπιτώλιο, στους κόλπους της Βουλής και της Γερουσίας, για την ώρα δεν διαφαίνονται ελπίδες για την άρση του αδιεξόδου, με αποτέλεσμα και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τις σοβαρότατες επιπτώσεις για όλο τον κρατικό μηχανισμό και το σύνολο των πολιτών και της οικονομίας.

«Η αγορά θα πρέπει τώρα να χρειαστεί να διαχειριστεί και το πιθανό κρατικό shutdown. Πόσο θα διαρκέσει και πως θα επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά στοιχεία, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα επιτόκια θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές» σχολίασε στο CNBC ο Κρις Φασιάνο της Commonwelth Financial Network.

Στις κερδισμένες της ημέρας, όπως φάνηκε και από τους δείκτες, ήταν κυρίως οι τεχνολογικές μετοχές. Από τις λεγόμενες «Υπέροχες 7» που κυριαρχούν των Big Tech, οι έξι παρουσίασαν άνοδο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όμως σχεδόν όλες μετρούν σημαντικές απώλειες για το σύνολο του μήνα.

Ενδεικτικά οι μηνιαίες απώλειες της Nvidia φτάνουν το 11,5%, της Apple το 8,7% της Amazon το 7,7%. Η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο για το μήνα είναι η Meta, με κέρδη 3%.

Καλή συνεδρίαση κατέγραψε και η Tesla, καθώς η Canaccord Genuity επιβεβαίωσε τη σύσταση «Buy» για τη μετοχή της. Εξάλλου, η εταιρεία του Έλον Μασκ ελπίζει να επωφεληθεί από την πολυήμερη απεργία που έχει ξεκινήσει στις παραδοσιακές «αδελφές του Ντιτρόιτ», τη Ford, την GM και την Stellantis, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στην τρίτη της εβδομάδα χωρίς ελπίδες εκτόνωσης.

Στις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας η μετοχή της Blue Apron που εκτινάχθηκε κατά 134% μετά την είδηση της εξαγοράς της από την Wonder Group, ενώ στον αντίποδα βουτιά άνω του 6% παρουσίασε η Nike λόγω των αρνητικών προβλέψεων για τις οικονομικές επιδόσεις της. Το ίδιο και η μετοχή της Carnival που επίσης αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμώμενες ζημιές της για το τέταρτο τρίμηνο.

Tags
Back to top button