Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Χανιά: Στέγη πολιτισμού ο ενετικός νερόμυλος στις Καλύβες

Ο λόγος για τον ενετικό νερόμυλο που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Καλύβες του δήμου Αποκορώνου. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο ενετικός νερόμυλος, όπως και άλλα σημεία στην περιοχή μας αποτελούν το πολιτιστικό μας αποτύπωμα.

Ο συγκεκριμένος χώρος ανακατασκευάσθηκε από την αρχαιολογία, αναβαθμίστηκε και φιλοξενεί πλέον σημαντικές δράσεις πολιτισμού. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή μας. Σταθερή μας στόχευση είναι η αξιοποίηση τέτοιων σημείων που μας συνδέουν με το χθες, την ιστορία μας, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας».

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα πρέπει να γίνει η πληρωμή της τρίτης δόσης

Ο ενετικός νερόμυλος

Ο ενετικός νερόμυλος στις Καλύβες χαρακτηρίστηκε το 1999 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και αποτελούσε σημαντικό κέντρο οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής καθ' όλες τις φάσεις της λειτουργίας του (νερόμυλος σιτηρών, ελαιοτριβείο - «φάμπρικα&quot», μηχανοκίνητος μύλος σιτηρών, υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ρεύματος).

Ο αρχικός ενετικός πυρήνας του νερόμυλου ανήκει στην κατηγορία του ελληνικού ή ανατολικού τύπου με οριζόντια φτερωτή. Ο μύλος αυτός θεωρείται ως ο μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος της Κρήτης και σημειώνεται στους χάρτες της επαρχίας Αποκορώνου (Apicorno) που σχεδίασαν ο Ιταλός χαρτογράφος και στρατιωτικός μηχανικός Φραντζέσκο Βασιλικάτα το 1609 και ο Ιταλός συγγραφέας , ζωγράφος, λιθογράφος, συντηρητής έργων τέχνης και χαρτογράφος Μάρκο Μποσκίνι την ίδια περίοδο.

Η περίοδος της κατασκευής

Οι πρώτοι νερόμυλοι εμφανίστηκαν στην Κρήτη κατά την Ενετοκρατία (περίπου 1205- 1669 μ.Χ.), πριν από τη βιομηχανική εποχή.

Οι Ενετοί επέλεγαν χωριά κοντά σε ποτάμια και ρέματα όπου έχτιζαν νερόμυλους κατά μήκος τους. Σπανιότερα οι νερόμυλοι χρησιμοποιούνταν και για παραγωγή λαδιού, για την επεξεργασία μάλλινων, ωστόσο κυρίαρχο ρόλο έπαιζε η παραγωγή σιτηρών.

Η πρώτη εφεύρεση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο νερόμυλος ή υδρόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος με τη χρήση φυσικής, ήπιας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά ή η ροή του και με τη βοήθεια του τροχού, εφεύρεση που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, κινήθηκαν απλές και στη συνέχεια πολύπλοκες μηχανές, που κάλυψαν τις περισσότερες ανάγκες των προβιομηχανικών κοινωνιών, αντικαθιστώντας στις πρώιμες μηχανές την ανθρώπινη ή ζωϊκή δύναμη (χειρόμυλοι και ζωόμυλοι), κινητήριες δυνάμεις πριν από το νερό και τον αέρα.

Tags
Back to top button