Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Βίκινγκς. Αποκρυπτογράφηση της καταγωγής τους

Είναι ευρύτερα διαδεδομένο πως οι Βίκινγκς ήταν ένας ναυτικός λαός από τα τέλη του όγδοου έως τις αρχές του 11ου αιώνα που κατάγονταν από τη Σκανδιναβία. Ήταν γνωστοί για την εξερεύνηση, το εμπόριο και τις επιδρομές τους σε όλη την Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Η κατανόηση της γενετικής προέλευσης των Βίκινγκς είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, του πολιτισμού και των επιπτώσεών τους στον κόσμο.

Η γενετική έρευνα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη νέων ενδείξεων σχετικά με την καταγωγή των Βίκινγκ, ρίχνοντας φως στη γενετική ποικιλομορφία τους και αμφισβητώντας τις δημοφιλείς πεποιθήσεις σχετικά με την εμφάνιση και την καταγωγή τους.

Η σημασία της γενετικής έρευνας για την κατανόηση της προέλευσης των Βίκινγκς ρίχνει ένα διαφορετικό από εκείνο που περιμέναμε. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα σύνθετο μωσαϊκό γενετικής προέλευσης μεταξύ των πληθυσμών των Βίκινγκ, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ήταν μια ομοιογενής ομάδα.

Οι παλαιογενετιστές ανέλυσαν αρχαία γονιδιώματα από τη Σκανδιναβία και τα συνέκριναν με γενετικά δεδομένα από ζωντανούς πληθυσμούς, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη γενετική ποικιλότητα και την καταγωγή των Βίκινγκς.

Αυτή η έρευνα αμφισβήτησε προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα των Βίκινγκ, υποδηλώνοντας ότι δεν ισοδυναμούσε πάντα με τη Σκανδιναβική καταγωγή.

Οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να επεκτείνουν την αναζήτησή τους για τις ρίζες των Βίκινγκ, οπλισμένοι με νέα επιβεβαίωση της γενετικής τους ποικιλότητας.

Πρόσφατες γενετικές μελέτες παρείχαν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της γενετικής ιστορίας της Σκανδιναβίας τα τελευταία 2000 χρόνια, από την Εποχή του Σιδήρου έως την Εποχή των Βίκινγκς και πέραν αυτής.

Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή των Βίκινγκς έφερε εκπληκτική γενετική ποικιλότητα στη βόρεια Ευρώπη, αλλά αυτή η ποικιλομορφία δεν κράτησε.

Ανάλυση DNA των υπολειμμάτων Βίκινγκ

Πρόσφατες μελέτες που αναλύουν το DNA των υπολειμμάτων των Βίκινγκ έχουν δώσει νέες γενετικές ενδείξεις για την προέλευση του πληθυσμού των Βίκινγκ. Αυτές υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς δεν ήταν μια ομοιογενής ομάδα, αλλά ένας ποικίλος πληθυσμός με διαφορετική προέλευση.

Νέα στοιχεία από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ναυαγίου του σουηδικού πολεμικού πλοίου Kronan, βοήθησαν στην αποκάλυψη της επικράτησης μοναδικών γενετικών δεικτών στους πληθυσμούς των Βίκινγκ.

Η σύγκριση του DNA των υπολειμμάτων των Βίκινγκ με αυτό των σύγχρονων πληθυσμών έδωσε επίσης πληροφορίες για την προέλευση των Βίκινγκ. Η έκθεση Genomelink Viking Index αναλύει το DNA των ατόμων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο στενά συνδέονται με καθέναν από τους τέσσερις γενετικά διαφορετικούς πληθυσμούς Βίκινγκ.

Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε ότι η εποχή των Βίκινγκ έφερε εκπληκτική γενετική ποικιλότητα στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά αυτή η ποικιλομορφία δεν κράτησε. Αυτές οι γενετικές ενδείξεις δίνουν μια νέα εικόνα της καταγωγής των Βίκινγκς που είναι πολύ πιο περίπλοκη και ποικιλόμορφη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ο εντοπισμός μοναδικών γενετικών δεικτών στους πληθυσμούς των Βίκινγκς είναι σημαντικός όχι μόνο για την κατανόηση της ιστορίας των Βίκινγκς αλλά και για να ρίξει φως στην ευρύτερη ιστορία της βόρειας Ευρώπης. Η εποχή των Βίκινγκς άφησε ένα διαρκές σημάδι στη γενετική των σημερινών Σκανδιναβών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για έξι χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν σχολαστικά λείψανα που βρέθηκαν σε 80 αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των τάφων των Βίκινγκς. Ενδεχομένως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλυση DNA των Βίκινγκς που έγινε ποτέ.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση για ένα στιβαρό πληθυσμό πανίσχυρων, ξανθόμαλλων ναυτικών, από τις σκανδιναβικές χώρες, οι Βίκινγκς έφεραν γονίδια και από τη Νότια Ευρώπη. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, υποδηλώνει κάποια πράγματα στα οποία δεν θα επεκταθώ ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί έως τις 5/1/2023 στο έχουμε τα εξής: Η μελέτη έδειξε ότι η Βρετανοϊρλανδική καταγωγή ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Σκανδιναβία ξεκινώντας από την εποχή των Βίκινγκς. Η καταγωγή από την περιοχή της ανατολικής Βαλτικής – της σύγχρονης Λιθουανίας και μέρη της δυτικής Ρωσίας και ίσως της Ουκρανίας – βρέθηκε να συγκεντρώνεται στην κεντρική Σουηδία και στο Gotland, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας. Η καταγωγή από τοποθεσίες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Σαρδηνία, συγκεντρώθηκε σε ανθρώπους στη νότια Σκανδιναβία.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η μελέτη αμφισβητεί την έννοια μιας ομοιογενούς Σκανδιναβικής ομάδας, δίνοντας έμφαση στην ταυτότητα των Βίκινγκς ως μία κοινωνία που δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από μία εθνικότητα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Tags
Back to top button