Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα: Προετοιμασίες σύγκρουσης με Τουρκία - Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα με τις μάχιμες υπηρεσίες να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Οι προετοιμασίες εστιάζουν περισσότερο στον Έβρο.

Υπάρχει έντονη ανησυχία πως στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας θα επιχειρηθεί μια επανάληψη της άνοιξης του 2020. Για τον λόγο αυτό οι Ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται.

Στον Έβρο υπάρχουν εντατικές προετοιμασίες και γυμνάσια.  Υπάρχει ετοιμότητα Στρατού και Αστυνομίας, υπάρχουν σχέδια που έχουν καταρτιστεί και περιλαμβάνουν τον Στρατό, την Αστυνομία και την Εθνοφυλακή στον Έβρο και τα νησιά.

Οι δύο ειδικές ομάδες τύπου ΕΚΑΜ (που είχαν εκπαιδευτεί από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) ενισχύονται και θα προστεθούν τρεις ακόμα ανάλογες ομάδες (από 20 μέλη η κάθε μια).

Υπάρχουν ακόμα τρεις ομάδες, σε Λέσβο Σάμο και Χίο, και εκεί αναμένεται να προστεθεί από μια επιπλέον ομάδα σε κάθε νησί.

Τα στελέχη των ομάδων αυτών, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, φορούν χακί στολή, έχουν ατομικές κάμερες, φέρουν ειδικό οπλισμό, φακούς και στο πλάι τους υπάρχουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Tα σχέδια έκτακτης ανάγκης

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν τρία επίπεδα η οποία εξαρτάται από την κλιμάκωση:

  • Συνοριοφύλακες και στατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν σε κρίσιμα σημεία του ποταμού.
  • Να ενεργοποιηθούν οι ειδικές ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω
  • Όλες οι παραπάνω ομάδες και δυνάμεις οι οποίες θα είναι ενισχυμένες με αίαντες (τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα που εκτοξεύουν νερό), Drones, δακρυγόνα, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σε όλα αυτά υπάρχει και μια επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των κρίσιμων σημείων πιθανής διέλευσης μεταναστών ειδικά αυτή την εποχή που η στάθμη του νερού είναι χαμηλή.

Το βάρος πέφτει στα σημεία που δεν υπάρχει ο φράκτης και συγκεκριμένα: από το Ορμένιο έως τα Μαράσια, από τη Νέα Βύσσα έως το Πύθιο και τις Πετράδες έως το Τυχερό.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή θα ενισχυθούν με φορητές θερμικές κάμερες που θα έχουν εμβέλεια έως και ενάμιση χιλιόμετρο, κιάλια νυχτερινής κατόπτευσης, δύο ή τρία θωρακισμένα οχήματα και δέκα οχήματα 4Χ4 που έχουν ανάγκη για τις περιπολίες.

Όπως ήδη αναφέρθηκε οι 1. 600 συνοριοφύλακες λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από στελέχη της ΕΚΑΜ, με προσομοιώσεις επιθέσεων, αμυντικές τακτικές-χρήση όπλων, παγιδεύσεις – ακινητοποιήσεις. Ο καθένας θα ξέρει τη θέση που θα λάβει, την ομάδα και τον χώρο ευθύνης του, τον οπλισμό, τον εξοπλισμό που πρέπει να πάρει και το όχημα που θα χρησιμοποιήσει.

Έβρος: Προετοιμασίες για σενάριο μαζικής εισόδου μεταναστών 

Οι Αρχές στον Έβρο προετοιμάζονται για ένα ακραίο σενάριο μαζικής εισόδου μεταναστών.

Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν σενάρια ασκήσεων αποτροπής μαζικών εισχωρήσεων μεταναστών σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, εκεί που δεν υπάρχει φράχτης. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών, σε πέντε κέντρα επιχειρήσεων και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στις ασκήσεις αυτές θα συμμετέχει το σύνολο των συνοριοφυλάκων, ενώ έχει ήδη γίνει η αποστολή υλικού στον Έβρο. Πρόκειται συγκεκριμένα για χημικά και κρότου λάμψης.

Παράλληλα, έχει γίνει σαφές πως οι δυνάμεις θα πρέπει να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ενώ ο κάθε αστυνομικός και συνοριοφύλακας θα γνωρίζει πώς θα πρέπει να δράσει και σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το επόμενο διάστημα θα γίνει εκπαίδευση από ομάδες του ΕΚΑΜ που θα μεταφερθούν στον Έβρο. Όλοι οι συνοριοφύλακες θα παρακολουθήσουν ένα κυκλικό σεμινάριο και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να μεταφερθούν κι άλλες δυνάμεις, αυτό θα γίνει.

Ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναφορικά με τις ροές.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έκρηξη ροών.

«Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση έως τώρα, αλλά οι μάχιμες υπηρεσίες είναι 24 ώρες το 24ωρο σε ετοιμότητα» προσέθεσε.

Ανέφερε πως οι προκλήσεις των Τούρκων για εκείνους είναι μια καθημερινότητα, και αποκάλυψε πως μόλις χθες συνελήφθησαν 6 διακινητές.

«Είμαστε μαθημένοι εδώ και 23 χρόνια, πάντα τέτοιο καιρό περιμένουμε ροές» επισήμανε ο κ. Γιαλαμάς.

Δείτε βίντεο

 

Tags
Back to top button