Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Επίσκεψη Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Τα θέματα που βρέθηκαν στην «κορυφή» της ατζέντας

Στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ βρέθηκαν η οικονομία και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Η Αθήνα θέλησε να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, κάτι που διαφάνηκε και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας μας, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Hellenic Initiative, ο πρωθυπουργός συμπέρανε πως η Ελλάδα είναι ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία και εξήρε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Αναφέρθηκε και στο όραμά του, το οποίο δεν είναι άλλο από την οικοδόμηση μίας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες, αλλά και η διασφάλιση πως οι ακολουθούμενες πολιτικές θα έχουν στο επίκεντρο εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις που είχε εκφράσει και από τη ΔΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα και τις παροτρύνσεις της Ελλάδας για την αποφυγή προβλημάτων από τις ανατιμήσεις, που έκρινε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Κατά τον ίδιο, το «μυστικό» της επιτυχίας στο οικονομικό πεδίο, είναι πίσω από το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, «τους εξαιρετικούς ανθρώπους και μία πολύ μορφωμένη νέα γενιά», χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές παραμέτρους, όπως το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι χαμηλοί φόροι, η φυσική ομορφιά και οι μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την ομογένεια να δράσει.

Κλιματική κρίση και κίνδυνοι σε γεωπολιτικό πεδίο

Το θέμα της κλιματικής κρίσης ήταν, επίσης, ψηλά στην ελληνική ατζέντα, όπως φάνηκε και κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως απαιτούνται μέτρα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η τουρκική παραβατικότητα.

Στην ομιλία του αλλά και τις συναντήσεις που είχε, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας».

«Ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» διαμήνυσε.

Επέμεινε πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και αφήνει ανοιχτούς διαύλους, ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να έχουμε επανάληψη της έντασης του καλοκαιριού του 2020 και υπογράμμισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κυπριακό

Στην ατζέντα ήταν και το Κυπριακό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο και να στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πως προτάσεις όπως αυτή των δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης.

Επανέλαβε, δε, πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στο επίκαιρο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μ.Βρετανίας - Αυστραλίας ( AUKUS ) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εφ όσον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θέλει εκτός από οικονομική να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι, ασφαλώς, σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Στην ομιλία του στη 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως υπάρχουν αποστολές, που ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπαγορεύουν ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν παρουσία.

Λιβύη

Η Αθήνα έδειξε και ενδιαφέρον για την κατάσταση στη Λιβύη, όπως φάνηκε και από την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη συνεδρίαση επί του θέματος στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε επί του θέματος τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στη χώρα υπό τον απαράβατο όρο της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αθήνα και στη Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε μέσω της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε λίγα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να μην χαθεί η ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία.

Tags
Back to top button