Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

HMS Defender: Πως περιέγραψε Βρετανός δημοσιογράφος το σοβαρό συμβάν στη Μαύρη Θάλασσα

«Ρωσικά μαχητικά σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας. Ο θυμωμένος ήχος των κανονιών σε ξεκουφαίνει. Το πλήρωμά μας ετοιμάζει τους πυραύλους Viper για εκτόξευση. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει για μικρότερες αφορμές»....

Πρόκειται για την διήγηση του Μάρκ Νίκολ, στρατιωτικού συντάκτη της Daily Mail, ο οποίος έχει «ενσωματωθεί» στην αποστολή του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender  στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όταν πέρασε κοντά στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία εδώ και επτά χρόνια.

Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές επειδή  το βρετανικό σκάφος πέρασε εντός των χωρικών υδάτων της Κριμαίας - παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα κατά  ή στα δύο ναυτικά μίλια.

Ο Νίκολ διηγείται:

«Μόλις η ρωσική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ, οι Βρετανοί ναύτες έσπευσαν αστραπιαία να φορέσουν τον προσωπικό τους αμυντικό εξοπλισμό, επειδή φοβήθηκαν ότι το αντιτορπιλικό θα μπορούσε να δεχθεί απευθείας χτύπημα - και όχι μόνον προειδοποιητικές βολές.»

Στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία απάντησε στην παρουσία του HMS Defender  στα αμφισβητούμενα νερά της Κριμαίας καλώντας τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για πρόκληση και παραβίαση των ρωσικών συνόρων.

Ωστόσο - όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Daily Mail - η βασίλισσα Ελισάβετ απάντησε στέλνοντας τις «καλύτερες ευχές της για ένα ασφαλές ταξίδι» στο 240μελές πλήρωμα του βρετανικού αντιτορπιλικού.

 «Μας κυνηγά από κοντά ένα ζευγάρι σκαφών της ρωσικής ακτοφυλακής, ενώ κάθε δύο λεπτά, ρωσικά μαχητικά περνούν με τεράστιο θόρυβο χαμηλά, πάνω από τα κεφάλια μας», γράφει ο Νίκολ.

«Ο εκκωφαντικός ήχος των υπερηχητικών τζετ που σε ξεκουφαίνει, είναι μία παράξενη, αλλά συναρπαστική εμπειρία. Στη συνέχεια, έρχεται η βρετανική απάντηση - καθώς οι πύραυλοι Sea Viper μπαίνουν σε κατάσταση ετοιμότητας».

Στη συνέχεια, μετά από τον δεύτερο γύρο προειδοποιητικών βολών από την ρωσική πλευρά, ο δημοσιογράφος ανακαλεί στην μνήμη του φωνές ναυτικών να αναφέρουν ότι δύο πύραυλοι είναι έτοιμοι για εκτόξευση - και αναρωτιέται αν έχουν ξεκινήσει πόλεμοι με πολύ λιγότερες αφορμές.

«Ήμουν μέσα στο ελάχιστα φωτισμένο κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου , όταν ακούστηκε στον ασύρματο η πρώτη ρωσική προειδοποίηση», συνεχίζει ο Νίκολ.« Δέλτα 36, (πρόκειται για τον κωδικό του βρετανικού σκάφους) , άλλαξε την πορεία σου».

Προσθέτει δε ότι στην αρχή , κανείς από τους 30 αξιωματικούς που ήταν εκείνη την στιγμή μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων, φάνηκε να ανησυχεί ή να δίνει το σήμα του συναγερμού. «Ωστόσο», προσθέτει, «καθώς η ώρα περνούσε, όλο και περισσότερα κόκκινα στίγματα (πρόκειται για εχθρικά σκάφη) άρχιζαν να εμφανίζονται στην οθόνη, πράγμα που αύξησε την ένταση».

«Ανέβηκα δύο καταστρώματα, από το χωρίς παράθυρα κέντρο επιχειρήσεων στην γέφυρα του πλοίου, από όπου είχα ανεμπόδιστη θέα της ήρεμης θάλασσας, σε ένα ζεστό πρωινό. Έβλεπα ακόμα και δελφίνια να κολυμπούν στο πλάι του σκάφους. Όλα έμοιαζαν καλά - αλλά ελάχιστα λεπτά αργότερα, η γκρίζα φιγούρα ενός σκάφους της ρωσικής ακτοφυλακής εμφανίστηκε στον ορίζοντα.

«Ρωτήστε για την πορεία τους», άκουσε έναν αξιωματικό να ζητά, καθώς παρατηρούσε με κιάλια το ρωσικό σκάφος. Τότε, από το κέντρο επιχειρήσεων ρωτούν «πόσα ρωσικά αεροσκάφη έχουμε αυτή τη στιγμή;».

 «Κατά πάσα πιθανότητα, 14», απάντησε η αξιωματικός που είναι υπεύθυνη για την αεράμυνα του πλοίου - αυτό σήμαινε 14 υπερηχητικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και κάποια Su-24, τα «καμάρια» της ρωσικής Αεροπορίας.

Ο Μαρκ Νίκολ σημειώνει ότι «προφανώς» και άλλα πολεμικά απογειώνονταν εκείνη την ώρα από τις κοντινές ρωσικές βάσεις - για να συμπληρώσει ότι εκείνη τη στιγμή, ξανακούστηκε από τον ασύρματο η φωνή από την ρωσική ακτοφυλακή: Δέλτα 36, είμαστε η Ρωσική ακτοφυλακή, παρακαλώ αλλάξτε πορεία. Μείνετε μακριά από την θαλάσσια συνοριακή γραμμή, αλλάξτε πορεία. Οδηγείστε σε ρωσικά χωρικά ύδατα».

Στη συνέχεια, το βρετανικό αντιτορπιλικό και τα δύο ρωσικά παίζουν ένα «παιχνίδι» , με τα ρωσικά να επιχειρούν να σχηματίσουν «φράγμα» με το βρετανικό αντιτορπιλικό να επιταχύνει , δημιουργώντας μεγάλα κύματα που ταρακουνούν τα ρωσικά, προς μεγάλη ευχαρίστηση του Βρετανού κυβερνήτη, όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος.

«Τότε, η Ακτοφυλακή επανέρχεται, με ένα σαφώς απειλητικό μήνυμα: Αλλάξτε πορεία ή θα ανοίξουμε πυρ», καταγράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος της Daily Mail.

«Μην περάσετε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν θα φέρουμε ευθύνη για τις ζημιές που θα υποστείτε. Πραγματοποιούμε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή».

Η βρετανική πλευρά είχε σκοπό να υποδηλώσει ότι έχει το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης στην περιοχή - κάτι που το πέτυχε, έστω και μπαίνοντας μόλις δύο ναυτικά μίλια εντός της περιοχής που η Ρωσία θεωρεί ότι της ανήκει, αφού πρόκειται για νερά της Κριμαίας, που ανήκε στην Ουκρανία ως το 2014, αλλά έκτοτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία του Πούτιν.

Tags
Back to top button