Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καθηγητής Συρίγος: Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων

Τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης/συνάντησης κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Άγγελος Συρίγος, πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας παράλληλα το εξής «Ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα, αν δεν υπάρξει οριοθέτηση, δεν μπορείς να ασκήσεις κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία τι λέει; Λέει έλα να κάνουμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Δηλαδή έχουμε μια μεγάλη θάλασσα, έλα να τη μοιραστούμε και ότι βρεθεί μισό-μισό. Εκτός του ότι δεν μπορείς να κάνεις συνεκμετάλλευση με ένα κράτος το οποίο αμφισβητεί εδάφη σου-δεν είναι το αλιευτικό πεδίο επί της τραπέζης-είναι που αμφισβητεί εδάφη, δεν μπορείς να ασκήσεις το πλήθος των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δηλαδή για παράδειγμα προστασία του περιβάλλοντος. Πώς θα προστατέψεις το περιβάλλον όταν το μοιράζεσαι με κάποιον άλλον; Ποιος θα βγάλει τις αποφάσεις για το τι θα γίνει; Η συνεκμετάλλευση παύει να αφορά μόνον τη συνεκμετάλλευση, αλλά γίνεται ένα είδος διανομής κυριαρχικών δικαιωμάτων (…)».

Εν συνεχεία, στο ερώτημα για τον αν υπάρχει μυστική διπλωματία ο κ. Συρίγος ανέφερε το εξής «Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι υπάρχει κάτι κρυφό, κάτι από πίσω, όταν αναφέρεται κανείς σε τέτοια σημαντικά ζητήματα».

Φιντάν για Ελληνοτουρκικά: «Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι» - «Συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία»

Όταν η Τουρκία βάζει «αλληλένδετα» θέματα, παλαιότερα, σχετικά ή συναφή ο διάλογος σταματάει

Και συμπλήρωσε «Παλαιότερα τα έλεγαν σχετικά θέματα ή συναφή θέματα. Η Τουρκία το 1996 με την κρίση των Ιμίων έκανε μια στρατηγική κίνηση. Είπε στην Ελλάδα ότι κοίταξε να δεις, προκειμένου να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο να συζητήσουμε, πρώτα θα συζητήσουμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά και μετά θα συζητήσουμε για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Γιατί; Διότι, για να χαραχθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να χαραχθεί από τις ακτές. Εάν αμφισβητείται ότι το νησί ανήκει στο Α ή το Β κράτος, όπως κάνει η Τουρκία, τελειώνει η συζήτηση. Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάθεται να συζητάει την κυριαρχία της με την Τουρκία εκεί κάπου τελειώνουν και οι διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό σας λέω, όπου βρισκόμασταν πριν τη συνάντηση (Γεραπετρίτη με Φιντάν), βρισκόμαστε και τώρα».

«Συνεχίζουμε στην πολιτική των ήρεμων υδάτων» κατέληξε στο τέλος ο κ. Άγγελος Συρίγος

«Νομίζω ότι αν και υπήρξε μια παρασπονδία από πλευράς Τούρκων, δηλαδή υπήρξαν 14 παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας εκείνη την ημέρα, κατά τα άλλα τηρείται αυτή η πολιτική των ήρεμων νερών».

Tags
Back to top button