Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σάλος στην Ιταλία - Παρακολουθούσαν δημοσιογράφους και ακτιβιστές με λογισμικό μέσω WhatsApp

H υπόθεση παρακολουθήσεων 90 και πλέον δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε 20 χώρες του κόσμου με το λογισμικό Paragon έχει προκαλέσει σημαντικές συνέπιες και στην Ιταλία.

Άγνωστοι χρησιμοποίησαν το ισραηλινό λογισμικό Paragon, μέσω WhatsApp, το οποίο ωστόσο δεν φέρει καμία ευθύνη για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και μηνυμάτων. Η Meta, μόλις το αντελήφθη, ειδοποίησε τους ενδιαφερόμενους, ώστε να λάβουν τα ανάλογα μέτρα.

Στην Ιταλία πρόκειται για επτά, συνολικά, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Έγιναν γνωστά μόνο δύο ονόματα: του διευθυντή του δημοσιογραφικού ιστότοπου Fanpage, Φραντσέσκο Καντσελάτο, και του ιδρυτικού μέλους της ΜΚΟ Mediterranea, Λούκα Καζαρίνι, η οποία συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης, σε ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την όλη υπόθεση, ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ότι δεν έχουν τεθεί -σε καμία περίπτωση- υπό παρακολούθηση δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία.

Mετά από λίγες ώρες, όμως, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η ισραηλινή εταιρεία που παράγει το λογισμικό παρακολούθησης κατήγγειλε το συμβόλαιo που είχε υπογράψει με την ιταλική κυβέρνηση λόγω αθέτησης των όρων χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης.

H είδηση πήρε τεράστια έκταση στον ιταλικό Τύπο, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα λογισμικά μπορούν να αγοράζονται και να χρησιμοποιούνται μόνο από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. «Θέλουμε να ξέρουμε για ποιον λόγο μας παρακολουθούσαν και ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Δεν είμαστε τρομοκράτες και ούτε θέτουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», υπογράμμισε με έμφαση ο διευθυντής του Fanpage, Καντσελάτο.

Σιωπή από Μελόνι, εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση


Από την Τζόρτζια Μελόνι, έως τώρα, δεν υπήρξε καμία νέα επίσημη αντίδραση. Από κυβερνητικές πηγές διέρρευσε μόνο ότι -ενδεχομένως- μπορεί και κάποιοι δικαστές να διαθέτουν το σύστημα Paragon.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, όμως, έφτασε να δηλώσει ότι «μπορεί να πρόκειται για αποτέλεσμα σύγκρουσης στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας».

Όλη η αντιπολίτευση, στο μεταξύ, ζητά άμεσες εξηγήσεις. «Η πρωθυπουργός πρέπει να μας πει τι συνέβη, δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει», δήλωσε η Έλι Σλάιν, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πολλοί σχολιαστές πάντως θεωρούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί η άκρη του νήματος. Διότι στην Ιταλία, οι όποιες παράνομες δράσεις των μυστικών υπηρεσιών -ακόμα και εκείνων που κατά καιρούς «εκτροχιάστηκαν» και συνέπλευσαν με ακροδεξιές δυνάμεις- έμειναν σχεδόν πάντα ατιμώρητες.

 

Tags
Back to top button