Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σκόπια: Άλλα υπέγραψαν στις Πρέσπες, άλλα λένε στην πράξη

Την κατά καιρούς μη συμμόρφωση κυβερνητικών στελεχών των Σκοπίων με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι μέλη της κυβέρνησης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παραβλέπουν ορισμένες φορές τις προβλέψεις της συμφωνίας, μεταξύ άλλων με τη μη χρήση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ονομασίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Η παρατήρηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με εκκρεμότητες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία.

Οι Πρέσπες στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

Στην έκθεση του 2026, η Κομισιόν αναφέρεται στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, καταγράφοντας τη συνέχιση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των υποδομών, της ενεργειακής διασύνδεσης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πρόκληση: Η Φον ντερ Λάιεν μιλά για «μακεδονική ταυτότητα» των Σκοπίων

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η καλόπιστη εφαρμογή των διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραμένει ουσιώδης για τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών και ανώτερων αξιωματούχων, οι οποίοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αξιολόγηση, παραλείπουν κατά καιρούς τη χρήση της προβλεπόμενης ονομασίας.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις συνδέονται με τις επανειλημμένες δημόσιες αναφορές του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι και στελεχών του κυβερνώντος VMRO-DPMNE στην ονομασία «Μακεδονία», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συνταγματικές αλλαγές που παραμένουν σε εκκρεμότητα

Πέρα από τη διαφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η έκθεση αναδεικνύει και το ζήτημα των συνταγματικών τροποποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι αναγκαίες αλλαγές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί, παρά τη σχετική δέσμευση της γειτονικής χώρας.

Κομισιόν: Τριπλή προειδοποίηση στην Τουρκία για Casus belli, καλώδιο και τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι τροποποιήσεις συνδέονται κυρίως με την αναγνώριση των Βουλγάρων στο Σύνταγμα και αποτελούν προϋπόθεση για την προώθηση του επόμενου σταδίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν ζητά επίσης περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου, ενώ καταγράφει πρόοδο σε επιμέρους μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Πρόκειται για δύο διακριτά ζητήματα: από τη μία την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις σχέσεις με την Ελλάδα και από την άλλη τις συνταγματικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη Βουλγαρία.

Καμία νέα κύρωση δεν ανακοινώθηκε σε βάρος των Σκοπίων λόγω της χρήσης της ονομασίας. Οι παρατηρήσεις περιλαμβάνονται στην ετήσια αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελούν μέρος της παρακολούθησης των ενταξιακών υποχρεώσεων.

Η έκθεση της 4ης Νοεμβρίου επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης Μίτσκοσκι, με τις Βρυξέλλες να συνδέουν την πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την εκπλήρωση των συμφωνημένων υποχρεώσεων και την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Tags
Back to top button