Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Σομαλία: Τουλάχιστον 120 νεκροί & 600 τραυματίες σε μάχες μεταξύ στρατού & παραστρατιωτικής οργάνωσης ASWJ

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο τριήμερο, στις μάχες στην Πολιτεία Γκαλμουντούγκ της Σομαλίας μεταξύ του στρατού και του πρώην συμμάχου του, της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άχλου Σούνα Ουάλ Τζαμάα (ASWJ).

Αναλυτές και κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι οι συγκρούσεις αυτές εκτρέπουν τους πρώην συμμάχους από το βασικό στόχο τους, την ήττα των ανταρτών Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές», είπε ο Χασάν Γιάρε, στέλεχος της ASWJ, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει «μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος άνδρας».

Ο Άχμεντ Σίρε Φαλάγκλε, ο υπουργός Πληροφοριών της Πολιτείας Γκαλμουντούγκ, είπε ότι σκοτώθηκαν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 45 στις τριήμερες μάχες. Δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των θυμάτων από την άλλη πλευρά, όμως υποστήριξε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση έχει εγκλωβιστεί και οι κυβερνητικές δυνάμεις «ελπίζουν να τελειώνουν μαζί τους τις επόμενες ώρες».

Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στην περιφέρεια Γκουρισίλ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η ASWJ, μια ομάδα μετριοπαθών μουσουλμάνων σουφιστών ήταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον των Αλ Σεμπάμπ. Υποστηρίζει όμως ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει τους αντάρτες και ότι οι συνθήκες ασφαλείας στην Γκαλμουντούγκ επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση από την άλλη κατηγορεί την ASWJ ότι ενεργεί χωρίς τη συγκατάθεσή της, κάτι που η ένοπλη οργάνωση το διαψεύδει.

Η σύγκρουση μεταξύ τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού στρατιώτες επιτέθηκαν σε ένα σπίτι όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ηγέτες της ASWJ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι ομοσπονδιακές δυνάμεις προχώρησαν σε μια «προληπτική», όπως τη χαρακτήρισαν, επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης η οποία αντεπιτέθηκε και κατέλαβε το Γκουρισίλ.

Ο υπουργός Ασφαλείας της Γκαλμουντούγκ, Άχμεντ Μοαλίμ Φίκι, παραιτήθηκε κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέρριψε τις εκκλήσεις του να μην επιτεθεί στην ASWJ.

Tags
Back to top button