Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνια βυζαντινά ξίφη από τον 10ο αιώνα ανακαλύφτηκαν σε μεσαιωνικό οχυρό στην Τουρκία

Το Live Science αναφέρει ότι ο ανεξάρτητος ερευνητής Ερρίκος Μανιώτης και η Zeliha Demirel-Gökalp του Πανεπιστημίου Anadolu μελέτησαν δύο σιδερένια ξίφη που ανακαλύφθηκαν στο Amorium, ένα στρατιωτικό οχυρό που βρίσκεται μεταξύ της βυζαντινής πρωτεύουσας της Κωνσταντινούπολης και των πόλεων Νίκαια και Άγκυρα.

Ένα από τα ξίφη, που ανακαλύφθηκε το 1993 στα ερείπια μιας εκκλησίας, μπορεί να είχε τοποθετηθεί εκεί ως προσφορά. Τα όπλα που τοποθετούνταν στις εκκλησίες, εξήγησε ο Μανιώτης, συνδέονταν συνήθως με λείψανα αγίων πολεμιστών. Αυτό το ξίφος είχε ένα σταυρό, ένα κομμάτι μετάλλου κάθετο στη λεπίδα.

Το άλλο όπλο, μια δίκοπη λεπίδα που είχε μήκος τουλάχιστον 24 ίντσες με λαβή πέντε και μισής ίντσας, ανακαλύφθηκε εκεί κοντά στην κάτω πόλη το 2001. Και τα δύο ξίφη έχουν χρονολογηθεί στον δέκατο ή τον ενδέκατο αιώνα και έχουν ένα ρολό σε σχήμα δακτυλίου. Τα ξίφη με δαχτυλίδια έχουν εντοπιστεί στη δυναστεία των Χαν της Κίνας (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και έχουν βρεθεί στην κεντρική Ασία, αλλά πιστεύεται ότι ήταν σπάνια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, εξήγησαν οι ερευνητές. Και ένα δαχτυλίδι ξίφος με σταυρό φρουρά πιστεύεται ότι είναι μοναδικό, ωθώντας τον Μανιώτη και τον Ντεμιρέλ-Γκοκάλπ να αποκαλούν αυτά τα όπλα «υβριδικά βυζαντινά ξίφη με δακτυλίους». Αυτά τα ασυνήθιστα όπλα μπορεί να έχουν κατασκευαστεί στο Amorium ή η παρουσία τους στην τοποθεσία μπορεί να είναι απλώς μια σύμπτωση, κατέληξαν οι ερευνητές.

Tags
Back to top button