Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

20 Ιουλίου 1974: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ανέκδοτα πλάνα από την επιστράτευση και την κατάσταση στην Αθήνα

Στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα κατάληψη εδαφών του νησιού και βίαιη μετατόπιση του ενός τρίτου του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού.

Στο βίντεο που ακολουθεί και προέρχεται από τη σειρά αρχείων που δημοσιοποιεί για πρώτη φορά το εξαιρετικό κανάλι του you tube   απεικονίζεται πλήρως το κλίμα της εποχής.

Η ταινία ξεκινάει με εξώφυλλα ελληνικών και ξένων εφημερίδων, που φυσικά όλα αφορούσαν στη κατάσταση στην Κύπρο. Οι εφημερίδες είναι: Ελεύθερος κόσμος, The Daily telegraph, Απογευματινή, Herald Tribune.

Ο «Ελεύθερος Κόσμος» αναφέρει:

«Σύσκεψις δια την Κύπρο – Yπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ενώ σε άλλο τίτλο αναφέρει: «Πυρκαϊάν ηπείλησε χθες την Ομόνοιαν».

Σε άλλη έκδοση διαβάσουμε:

«Ανετράπη χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου» με επέμβασιν της «Εθνικής Φρουράς».

Ορκίσθη νέος πρόεδρος ο Ν.Σαμψών

Στην «Απογευματινή διαβάζουμε:

«Επαγιώθη το καθεστώς στην Κύπρον»

«Η Αθήνα δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Λευκωσίας»

Σε άλλο τίτλο: «SOS Καίγεται η Αττική» (σ.σ. κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ).

Η Athens Mirror αναφέρει «κινητοποίηση του ελληνικού Στρατού».

Τα ΝΕΑ: «Η ΕΛΛΑΣ εκήρυξε γενική επιστράτευση».

Η Αθλητική Ηχω αναφέρει:

«Οι Ελληνοκύπριοι πέταξαν τους Τούρκους εις την θάλασσα»

«Και ήδη όλη η Μεγαλόνησος ελέγχεται».

Ο ΕΚ αναφέρει: «Όλοι υπο τα όπλα».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Οι Έλληνες στην Κύπρο απωθούν τους εισβολείς».

Ακολουθούν πλάνα από την ελληνική τηλεόραση και  την εκπομπή της ΠΑ ¨Οι Ουρανοί είναι δικοί μας» όπου βλέπουμε στιγμές της τουρκικής εφόδου.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας αυθημερόν διέταξε Γενική Επιστράτευση. Στη συνέχεια, το εξώφυλλο της Athens Mirror αναφέρεται στην κινητοποίηση του ελληνικού στρατού, πάλι πλάνα από την τηλεόραση όπου βλέπουμε πυραύλους (πιθανότα εκτόξευση Τίμιου Τζον, αεροπλάνα, αλεξιπτωτιστές και το εξώφυλλο της εφημερίδας Τα Νέα ενημερώνει για την επιστράτευση.

Πλάνα από άντρες που παρουσιάζονται για να επιστρατευτούν, δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα, πλήθη ανθρώπων συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Σε εξώφυλλο της αθλητικής εφημερίδας Αθλητική, αναφέρεται η επιστράτευση, το ίδιο κι από τις εφημερίδες Ελεύθερος Κόσμος και Το Βήμα.

Γενικό πλάνο στη θάλασσα, ναυτικές μονάδες πλοίων, αναμένουν αγκυροβολημένα. Εικόνες από την τηλεόραση, καταγραφές ανθρώπινων στιγμών και πολεμικών επιθέσεων με εναέρια και επίγεια μέσα στην Κύπρο.

Τρομερή κίνηση στην Αθήνα από αυτοκίνητα και πεζούς, στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους, πλάνα απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος, ένας φρουρός στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, αστυνομικοί, τροχονόμοι και ανήσυχος συγκεντρωμένος κόσμος.

Tags
Back to top button